Biciklistička staza PL05 – Visitorsko jezero

Plav – Visitorsko jezero – Plav

 

GPS

Jezero se nalazi na prelijepom mjestu i vrijedno je posjete, ali je put do tamo loš a uspon težak. Zato je ovo tura za entuzijaste u vrlo dobroj kondiciji, to jest za one koji su uvijek raspoloženi za provjeru svojih mogućnosti i upuštanje u iskušenja. Inspiracija će svakako biti i sama planina Visitor koja je neizbježan, izazovan i atraktivan začin svakog pogleda iz Plava – i ako u toj varošici budemo boravili makar kratko vrijeme, sigurno ćemo poželjeti da se popnemo gore.

Krećemo sa uobičajenog mjesta, kružnog toka u centru Plava, putem ka Andrijevici. Posle 8,2km ćemo u selu Pepiće skrenuti lijevo, na makadam kojim odmah počinjemo uspon ka jezeru. Podloga je prilično loša – često je to kombinacija makadama i zemljanog puta. Penjemo se kroz šumu, samo povremeno izlazeći na čistije prostore.

Oko 2,7km od skretanja odnosno 11km od starta, stižemo do mjesta zvanog Nizamska kula. Ime je dobilo po ostacima srednjevjekovne kule koja se tu nalazi, u blizini metalnog tornja sa predajnikom mobilne telefonije. Ovdje je i raskrsnica na kojoj ćemo skrenuti desno. Put je odavde nešto bolji, ali i dalje nije sjajan. Na 14,5km desno se nalazi mala brvnara koja služi kao zaklon planinarima i drugim prolaznicima. Unutra se nalazi par kreveta na sprat, ognjište i nešto posuđa, a vrata su uvijek otključana. Makadamski put ovdje prelazi u zemljani, koji je po suvom vremenu u pristojnom stanju.

Na 18,2km od starta ćemo napustiti put koji odlazi ka katunu Mramorje, i preostali dio do jezera treba preći po stazi koja se strmo penje na narednih 700m. Fizički i tehnički spremni biciklisti mogu i na tom dijelu da se okušaju na biciklu, ali većina će morati da nastavi pješice. Pred samim jezerom (18,9km) je raskrsnica na kojoj se lijevo odvaja pješačka staza ka vrhu Visitora.

Jezero će nas odmah osvojiti svojom mirnom ljepotom i jedinstvenom atmosferom. Ali ono ima i čarobnu moć da bistri misli i osnažuje živote: stidljivo skriveno u snenkama okolnog drveća, nesebično će nam vratiti svaki razgovor koji bacimo na njegovo modro ogledalo, završiće odjekom naše riječi i ponekad kazati umjesto nas i ono što nismo htjeli ili smjeli da izgovorimo. Zato ovdje treba pažljivo i ne žureći misliti o svemu što nam je važno – a pošto je u tome tajna dobrog života, eto i dokaza moći koju pomenusmo. Osjećajući je, sigurno ćemo dosta vremena provesti ovdje, lebdeći duž stazice kojom možemo obići čitavu tamnu vodu što tihuje pored nas.

Od jezera ćemo se do Plava vratiti istim putem – nizbrdo do asfalta, i potom desno, do nedaleke obale već nam dobro poznatog velikog brata Visitorskog jezera.

Karakteristike rute
– dužina: 38km
– ukupni uspon: 1190m
– podloga: asfalt (16,5km), makadam (12,5km) i zemljani put (9km)
– uslovi za vožnju: od proljeća do jeseni. Vožnja je generalno moguća i poslije kiša, ali treba očekivati neke djelove sa više blata
– trasa jednim dijelom vodi kroz nenaseljeni planinski predio i šumu, pa uz sebe obavezno treba imati osnovni alat za bicikl, rezervnu gumu, lampu, kartu i sredstvo za navigaciju (GPS uređaj ili bar kompas). Preporučuje se i vožnja u društvu.

Jedan komentar na članku “Biciklistička staza PL05 – Visitorsko jezero”

Ostavite komentar

PEDALAJ.ME