Biciklističke staze – Pljevlja

Na krajnjem sjeveru Crne Gore, oivičena šumovitim i pitomim planinama i išarana riječnim tokovima Tare, Ćehotine i Breznice prostire se opština Pljevlja, treća po veličini u Crnoj Gori. Zahvata deseti dio državne teritorije ili 1.346 km2, a u njoj živi svaki dvadeseti stanovnik Crne Gore ili oko 32.000 građana.

Administrativni centar opštine je grad Pljevlja koji je zbog povoljnog geografskog položaja, na raskršću važnih starih i novih puteva, kroz istoriju mijenjao ime, značaj, i osvajače zadržavajući prepoznatljiv gradski identitet. Pečat bogatom istorijskom i kulturnom nasljeđu dali su Iliri, Rimljani, Sloveni, Turci i Austrijanci koji su kroz vjekove osvajali i otimali se za Pljevlja.

Najstariji tragovi naselja Ilira potiču iz III vijeka prije nove ere, a da su i Rimljani ovdje boravili svjedoče iskopine grada Municipijum S u Kominima iz II vijeka nove ere. Najpoznatiji eksponat toga vremena je stakleni pehar Dijatreta, obavijena plavom staklenom mrežom i natpisom „Vivas Panelleni bona“ ispod oboda. Srednji vijek Pljevljima je podario epitet raskrsnice. Ovuda su prolazili i trgovački karavani sa zapada do moćnog Carigrada i još od tog doba Pljevlja važe za tačku spajanja hrišćanstva i islama. U tom periodu izgrađeni su najljepši spomenici ove dvije religije na prostoru Jugoistočne Evrope koji čine simbole grada i pečat vječite tolerancije, suživota, multietičnosti, kulture i predstavljaju arhitektonske znamenitosti- Manastir Sveta Trojica i Husein pašina džamija.

Ostaci dvije tvrđave – grada iz XV vijeka, Koznik i Kukanj kao i značajan broj stećaka – nadgrobnih spomenika, svjedoče o srednjevjekovnom značaju ovog područja.

Nedaleko od centra grada nalazi se jedan od najljepših gradskih parkova u Crnoj Gori, a prve sadnice u čuvenoj Milet bašti posadili su Austrougarski vojnici. Ovaj uređeni zeleni kompleks predstavlja svojevrsnu ekološku oazu, obiluje bogatim i raznovrsnim rastinjem, ali i sportsko rekreativnim kompleksom, uređenim stazama za šetnju i rekreaciju, vještačkim jezerima, izvorom pitke vode…

Samo tridesetak kilometara od grada je Ljubišnja, ponosna kraljica dinarskih planina sa svojim džinovskim stablima borova i smrča, jedinstvenim u Evropi, izvorima pitke vode i legendom o zabranjenoj ljubavi po kojoj je dobila i ime. Jednako privlačna i ljeti i zimi baš kao i Kovač, Kosanica, kanjoni Ćehotine i Drage i posebno veličanstveni kanjon Tare premošćen Velikim mostom na Đurđevića Tari koji je još davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka bio inspiracija i holivudskim filmadžijama. U Pljevljima je priroda bila nesebična prema čovjeku. Ribolov, rafting, speleologija, kanjonig, jahanje, biciklizam, pješačenje, planinarenje, climbing, paraglajding, džip ture, izleti, kampovanje… neke su od aktivnosti koje pruža prirodno okruženje grada.

Ruralno područje opštine, sa oko 150 seoskih naselja, karakteriše netaknuta priroda i očuvana životna sredina u kojoj se proizvodi zdrava organska hrana.

Predajte se avanturama u prirodi, a u sitnim satima vratite se gradu i pljevaljskoj tamburi. Ne propustite da probate bogatu trpezu ovog kraja i nadaleko čuveni pljevaljski sir.

Teritorijom pljevaljske opštine prolazi i jedna od vrhunskih biciklističkih stazaOtkrića na sjeveru (TT2).

Mreža biciklističkih staza – Pljevlja

GPS

Ostavite komentar

PEDALAJ.ME