Zemlja zadivljujuće ljepote

Izraelski putopisac i književni kritičar, Elis Šuman, zadivljen je prirodom Crne Gore, koja ga je, kako je napisao, iznenadila svojim ljepotama.

„Nijesmo znali šta da očekujemo kada smo prešli granicu Crne Gore, ali smo ubrzo uvidjeli da ta mala država na jugositoku Evrope dom jedne od najimpresivnijih prirodnih ljepota koje sam ikada vidio“, napisao je Šuman u tekstu objavljenom u britanskom magazinu „Huffington Post“.

Izraelski autor očaran je crnogorskim planinama, a ističe ljepotu i planinskih rijeka i bistrih jezera.

Svoje putovanje kroz našu zemlju ekipa britanskog magazina započela je na sjeveru, a prve utiske zabilježili su iz Nacionalnog parka Durmitor. Za durmitorski planinski lanac Šuman je napisao da je zimi popularan kod skijaša i snoubordera, dok ga u ostatku godine okupiraju planinari i biciklisti.

Za oko su mu posebno zapala dva planinska vrha, Sedlo (2,180 metara), koji podsjeća, kako mu ime kaže, na konjsko sedlo, i Prutaš (2,393 metara), koji ga je oduševio svojim sedimentnim slojevima i skrivenim jezerom u podnožju.

Kroz Šumanov tekst, čitaoci „Huffington Post-a“ upoznali su se sa Žabljakom, kanjonom Tare i velikim mostom nad „suzom Evrope“, kao i sa jedinstvenom florom i faunom naša dva nacionalna parka – Biogradska Gora i Skadarsko jezero.

Ništa slabiji utisak na britansku ekipu ostavilo je i crnogorsko primorje, ali je Šuman turistima koji planiraju da posjete našu zemlju ipak preporučio planine na sjeveru, za koje kaže da se ne smiju propustiti.

Ostavite komentar