Biciklističke staze – Plužine

Bogat planinskim vrhovima, kanjonima, dolinama, gustim šumama, vidikovcima, eko i etno selima, katunima, Pivski kraj je idealan za planinski biciklizam.

Crkvičko Polje sa nadmorskom visinom 1.110 m i smještajnim kapacitetom od 60 kreveta (eko selo Jugoslavija – 20, Spomen Dom- 40), pravo je mjesto za one koji vole da uživaju u prirodi i planinskom biciklizmu. Dužina kružne staze u samom selu je 5.600 m. Vožnja po makadamskim i livadskim putevima dovešće vas do vidikovca na kanjon Tare, sa prekrasnim pogledom na čistu planinsku ljepoticu, rijeku Taru.

Iz Crkvičkog Polja se biciklom možete uputiti prema Žabljaku, putem do Trse, 22 km. Na Trsi postoji etno selo Milogora, koje ima standard bed&bike. Od Trse se prema selu Nedajno može stići u kanjon Sušice, a kod Sušičkog jezera postoji planinarski dom. Na ovoj trasi postoji signalizacija za bicikliste, budući da se radi o stazi TT4, koja je uvrštena u program nacionalnih biciklističkih staza. Od Sušičkog jezera makadamski put vodi do sela Mala Crna Gora. Put dalje ide do prevoja Štuoc, mjesto sa najljepšim pogledom na Žabljak i planinu Sinjajevinu.

Sa Trse se u Plužine stiže asfaltnim putem, koji se nalazi na samoj ivici kanjona.

Druga varijanta sa Trse

Trsa – Boričje – Seljkovac – Dubljevići – Bezuje – spust u kanjon Komarnice, prelazak preko mosta – uspon do etno sela Izlazak u Rudinicama.

Od Rudinica se starim putem Plužine- Nikšić, kroz Bajovo Polje, može stići do Brezana gdje se nalaze eko i etno selo.

Etno selo Montenegro je poznato po tradicionalnoj međunarodnoj biciklističkoj trci Putevima Baja Pivljanina, koju organizuje BK Perun Nikšić. Trka se odvija na obronku planine Vojnik, na stazi koja se nalazi u kalendaru takmičarskih staza Biciklističkog saveza Crne Gore.

Od Brezana se istočnim obronkom planine Golije, šumskim putevima, može stići do Goranska, a zatim se kroz selo Smriječno dolazi do visoravni Ravno, odakle se pruža lijep pogled na Gacko. Spust vodi u Plužine, pored rukavca Pivskog jezera, u dužini od 15 km. Od Smriječna do Plužina potrebno je pratiti signalizaciju (staza TT4), dok putevi kroz planinu Goliju nijesu istraženi i potreban je vodič. Okruženi bukovom i četinarskom šumom, ovi putevi pružaju svakom biciklisti užitak neistraženog i kontakt sa netaknutom, divljom ljepotom.

Ostavite komentar

PEDALAJ.ME