Slobodno penjanje u Mojkovcu

Dobrilovina

Širina : 43 ° 1’41 .36 “ Н
Dužina: 19 ° 23’40 .18 “ Е

Preporuke: Prijatan ambijent, hladovina u većem dijelu dana, savršen kvalitet stijene

Penjalište u Dobrilovini se nalazi pored Đurove pećine, zapravo okapine u kojoj je daleke 1870. godine otvorena prva učionica u slivu najduže crnogorske rijeke. Iako je penjalište nedaleko od puta ka Žabljaku, monumentalnost kanjona Tare daje mu posebnu draž. Ima skoro savršen kvalitet stijene i lijepu osnovu zida. Stijena je jedna od rijetkih koje su u hladu tokom većeg dijela dana, pa je veoma pogodna u ljetnjem periodu. Ima osnovnu infrastrukturu (drveni sto i klupe). Za sada je na penjalištu utvrđeno 35 pravaca. To su kvalitetni pravci uglavnom za umjerene i stručnije penjače.

Kako doći?

Dobrilovina je udaljena tridesetak kilometara od najbližeg grada – Mojkovca. Riječ je o poznatom, atraktivnom turističkom putu prema Žabljaku, koji prati tok i kanjon rijeke Tare. Penjalište je nedaleko od kampa. Selo Dobrilovina poznato je po istoimenom manastiru sa početka 17 vijeka. Brojna predanja govore o bogatstvu manastira u kom je osnovana prva škola u Potarju.

Smještaj

Najbliži smještaj je u kampu pored Tare. U gradovima, mali hoteli i privatan smještaj u Mojkovcu, luksuznije varijante na Žabljaku ili u Kolašinu. Selo Dobrilovina zaslužuje da se u njemu zadržite. I samo mu ime govori da je na posebnom mjestu i da ima šta da ponudi. Dobar vazduh, romantičan mjesec nad čudesnim kanjonom Tare i ljubazni mještani učiniće potpunijim vaš dolazak zbog slobodnog penjanja.

Lista smjerova

MOJKOVAC TABLA

PEDALAJ.ME