Slobodno penjanje u Beranama

Sjelača

Širina : 42 ° 50’0 .81 “ Н
Dužina: 19 ° 49’27 .97 “ Е

Preporuke: Blizina puta i vode, divan ambijent, dva sektora različite težine, smještaj u selu

Izuzetno lijepo mjesto za suočavanje sa vertikalom, sa bićem planine, sa sopstvenim unutrašnjim snagama. Uzbudljivo, ušuškano, romantično, pored rijeke, otvoreno ka visinama. Novi put vodi do samog podnožja stijene.

Zapravo, na lijevoj strani puta je manja stijena, za sve koji žele da probaju i početnike, desno je veća za srednje i stručnije penjače. Oko obje dovoljno prostora za opremu, pripreme. Za sada je obezbijeđeno tridesetak smjerova koji su već dobili imena, ali prostora ima i za nove…

Kako doći

Do penjališta je potrebno petnaestak minuta vožnje od Berana (na izlazu iz grada prema Andrijevici skrenuti desno ka Jelovici i nastaviti sve do skretanja prema selu Banjevac. Sa ovog mjesta vidi se glavni, desni sektor a ako nastavite lijevo prema Banjevcu, posle par minuta hoda naićićete na mini penjalište pored puta.). Sam put uz rijeku Bistricu koju u Lubnicama grade tri planinske rječice – uvodi savršeno penjače u njihovu priču.

Smještaj

Idealno je smjestiti se u najbližem selu Lubnice, u autentičnoj staroj kući Kljajića ili kod Obradovića. Na raspolaganju je i hotel u Jelovici udaljen oko 13 km. Nije daleko ni Berane, u kom je više dobrih malih hotela.
Hrana je u ovom kraju izvrsna, sve domaće proizvode treba probati. Možete i kupiti med, rakiju, sir. Upotpuniti boravak posjetom Polimskog muzeja, manastira Đurđevi stupovi.

LISTA SMJEROVA

Berane - Slobodno penjanje

PEDALAJ.ME