Biciklističke staze – Berane

Teritorija koju pokriva opština Berane je vrlo atraktivna za planinski biciklizam i pješačenje. Dovoljno je reći da beranskoj opštini pripada veliki dio fenomenalne planine Bjelasice, među kojima su njeni najveći vrhovi i pet ledničkih jezera, a još kada se tome dodaju i planine Mokra i Cmiljevica, jasno je da izrečena tvrdnja nije nikakvo propagandno pretjerivanje. Sve tri planine se odlikuju velikim kompleksima šuma, i beskrajnim pašnjacima po kojima su rasuti brojni katuni, a izvora i vodenih tokova ima u izobilju. Čitavu priču dodatno krase lijepa sela koja leže na njihovim obroncima koja mogu biti interesanta poklonicima seoskog turizma a rijeka Lim, idealna za kajaking i rafting, u ljetnim mjesecima postaje kupalište sa bezbroj izolovanih plaža.

Beranske biciklističke rute su osmišljene tako da podrže razvoj seoskog i planinskog turizma koji je u ovim krajevima u začetku. Svojom mrežom obuhvataju brojna sela, prolećne i ljetnje katune, lijepe planinske predjele i namijenjene su prije svega turistima. Sem prve, svaka zahtijeva popriličnu kondiciju i nijesu koncipirane da ih mogu sa lakoćom odvoziti početnici. Neke od ovih ruta su pravi adrenalinski izazov i avanturistički dragulj.

Ako imate mobilni internet, GPS trek možete skinuti direktno sa bilo kojeg piktograma čitanjem QR koda i importovati ga u neku od navigacionih aplikacija. Ako nemate internet čitanjem drugog QR koda možete dobiti itinerer rute sa kojim se uz pomoć štampane mape možete lako orijentisati. U slučaju potrebe možete koristiti i sajt www.greenmount.me kao navigator, a na startnim pozicijama postoje i info table sa mapama i svim neophodnim informacijama što vam dodatno može biti od koristi.

Sve biciklističke rute iz ovog regiona su unesene i u OSM bazu podataka, tako da su vidljive na Open Cycle Map i na Waymarked Trails: Cycling, a ako imate neki od Garmin uređaja preporučujemo da za biciklizam u našem regionu koristite mapu ROUTABLE BICYCLE, koju redovno ažuriramo.

Preporuka je da ove rute prođete u društvu. Zbog težih terena obavezna je biciklistička servis oprema, a izuzev GPS uređaja (ako on zakaže) poželjno je imati kompas i štampanu mapu.

Teritorijom beranske opštine prolazi i jedna od vrhunskih biciklističkih staza – Čarobni istok (TT3) i nova prelijepa Katunska ruta koja povezuje pogranične planine Čakor, Mokru, Cmiljevicu i Hajlu, na kojoj imaju opremljeni besplatni kampovi i skroz je signalizirana.

SIGNALIZACIJA:


View Larger Map

4 komentara na članku “Biciklističke staze – Berane”

Ostavite komentar

PEDALAJ.ME