Durmitor: Četiri jezera


Tip staze: Kružna
Namjena staze: Pješačenje, Jahanje konja, Hodanje na krpljama
Lokacija staze: Planinska
Tema staze: Prirodne atrakcije
Zvanična staza: Da
Broj staze: Staza pripada lokalnoj mreži planinarskih staza.
Markacija na stazi: Staza ima vidljivu i dobro raspoređenu markaciju
Signalizacija na stazi: Staza ima dobru i potpunu signalizaciju
Prohodnost staze: Staza je potpuno vidljiva i prohodna
Tehnička zahtjevnost: 2
Fizička zahtjevnost: 2
Krajolik: Staza je kružnog oblika a sam početak staze u dužini od 1km ide asfaltnim putem a potom se prostire predivnim pašnjacima.
Flora na stazi: Raznolikost planinskog cvijeća i ljekovitog bilja se može sresti na ovoj turi.
Fauna na stazi: Bogastvo životinjskog svijeta ako se uzme u obzir kao planinskog predjela dosta je siromašno što se tiče divljih životinja, međutim nije rijedak slučaj da se sretu stada ovaca, koza i govedi kako slobodno pasu ovim predjelima.
Opasne tačke: Nema.
Pogled sa staze: Predio kojim se prolazi na ovoj stazi pruža bogastvo predivnih pejzaža, pogled iz doline na neke od predivnih vrhova Durmitora, kao i obilazak četiri jezera.
Izvori: Na stazise nalazi nekoliko izvora pitke vode.
Vidikovci: Čitava staza predstavlja jedan veliki vidikovac.
Skloništa: Nema
Usluge na stazi: Nema
Prenoćišta: Nema
Istorija staze: Ovo je nova ruta koja ima za cilj da poveže četiri lednička jezera, koja su smještena u jednom predivnom ambijentu ispod vrhova Stožine, Sedlene grede i Ranisave. Ova staza je namijenjena upravo onim ljubiteljima prirode koji žele da zadovolje svoje potrebe za šetnjom van urbane sredine a da pri tome uživaju u miru tišinji, predivnom ambijentu .
Kulturna dobra na stazi: Prirodna bogastva su glavna odlika ove staze. Mada postoji legenda za obližnji vrh Stožinu, koja priča o ljubavi dvoje mladih čobana koji su svoju ljubavnu vezu pokušali da krunišu usponom na sami vrh koji se potom i tragično završio po momka.
Vremenski period: Počev od maja pa sve do kraja oktobra što se tiče šetnje i jahanja konja a u zimskom period i predivna je za šetnju sa  krpljama, mada ne postoji zimska signalizacija.
Preporuka za bezbjednost: Staza je bezbjedna, međutim u vrelim ljetnjim danima treba obratiti i pažnju  na mogućnost susreta sa zmijama, koje su rijetke ali se mogu sresti (šarka).
Preporučuje li se vodič: Preporučuje se vodič, ne zbog bezbjednosti već zbog niz drugih stvari koje možete doživjeti na ovoj a i drugim turama.
Vodiči: Strahinja 069209977, Đurđica 069688306
Datum kada je log napravljen: 24.05.2017.
Autor GPS treka i opisa : Zoran Vojinović 069 480 644, PK “Durmitor”
Dostupnost GSM signala: Prilikom izrade treka korišćena je Telenor mreža, koja je u velikoj mjeri pokrivena na samoj stazi, mada i ostale mreže pokrivaju stazu
Predlog za unapređenje rute: Predlog je da se na obalama ili u neposrednoj blizini samih obala postavi mobilijar za odmor. Potrebno je postaviti i zimsku signalizaciju, kako bi staza mogla da se koristi za šetnju sa krpljama.

VRHOVI KOJI SE VIDE SA OBLE GLAVICE
OBLA GLAVICA

GPS treklog napravljen kroz projekat IT TEHNOLOGIJE KAO PODRŠKA AVANTURISTIČKOM TURIZMU koji je finansiran od strane TELENOR FONDACIJE a sproveli su ga TO Žabljak, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i SRD The Northern Way.

PEDALAJ.ME