Seoske staze

Nisu svi ljudi koji vole da provode vrijeme u prirodi zainteresovani za planinarenje, za osvajanje vrhova, za adrenalin koji donosi penjanje po strmim i nekad opasnim stazama. A i nije sve u osvajanju vrhova. Nekad želimo opuštenu šetnju, lijep pejzaž pred sobom, mir i tišinu koji će nam napuniti baterije za svakodnevnu vrevu života. Za one koji žive ovdje, takve mogućnosti su svuda oko nas. Možda o njima niste razmišljali, možda ne poznajete dovoljno dobro svoju okolinu, ali prednost življenja u ovim krajevima je nevjerovatna blizina fenomenalne prirode, čega često nismo svjesni. Zato vam predstavljamo koncept seoskih staza, staza koje će vas provesti kroz planinske predjele, prelijepu prirodu, kroz naša sela, voćnjake, njive i livade, i učiniti da nahranite i tijelo i duh u isto vrijeme.

Ove staze su zamišljene tako da budu fizički dovoljno naporne da budete sigurni da ste potrošili kalorije, bili aktivni, učinili dobru stvar za svoje fizičko zdravlje. Ali su zamišljene i tako da povežu naša sela koja su odavno uspavana, pomalo napuštena, ali još uvijek živa i zanimljiva. One prolaze pastirskim putevima, kuda su nekad čobani provodili svoja stada prema pašnjacima, ili stazama kojima su seljani od davnina prolazili, prije nego su izgrađeni putevi, kako bi trgovali, obilazili prijatelje i rođake u susjednim selima. Naći ćete na ovim stazama ljepotu koju ne viđate svakog dana, mir koji nam svima nedostaje, istoriju koju smo često zaboravili. Na proljeće će takva šetnja biti gozba za sva čula, kaćuni i visibabe će vas činiti veselim bez ikakvog drugog razloga. Ljeti ćete se skloniti od vreline grada, uživati u hladovini šume i svježini planinskih potoka, uvjeriti se da su sela živa jer ćete na svakom koraku sretati mještane ili u njivama, ili u kosidbi, ili sa svojim stadima. Jesen će vam se ovdje vjerovatno najviše svidjeti, jer nigdje nije ljepša nego ovdje. Poželjećete da i sami živite ovdje kad vidite rod koji jesen donosi, ukradete neki klas iz nečije njive, odmorite ispod stabla jabuke, poslužite se i osvježite kada ste gladni i umorni, jer voća ima toliko i na sve strane da prosto znate da se gazda neće ljutiti što mu fali par jabuka ili šljiva. Najbolje od svega je to što i zimi možete biti aktivni, uz dobru obuću i odjeći, i bez bojazni da ćete negdje ostati zavijani, jer ipak niste u divljini već uvijek u blizini nekog sela. A ovi pejzaži pod snijegom su sigurno vrijedni truda i promrzlih prstiju.

Zato što smo se i sami uvjerili i istinitost ove priče, predstavljamo vam staze koje smo svojim istraživanjem i u saradnji sa mještanima otkrili. Neka to bude samo početak mreže seoskih staza, voljeli bismo da se uključite i sami u njihovo dalje osmišljavanje, bilo predlogom, bilo da ih sami obiđete i opišete. A mi ćemo priče o njima rado objaviti, kako bi i drugi u njima uživali.

PEDALAJ.ME