CS12: Kaludra – Divljak

Ovo je jako lijepa pješačka tura malo poznatom stazom koja od sela Kaludra, koritom Male rijeke kroz Brotni Do vodi do katuna Nadbarje,  a od njega na visoravan Divljak i impresivni Divljački krš odakle se pruža prelijep pogled na Cmiljevicu i Kape.

Polazak je iz centra sela makadamom ka zaselku Gornja mala. Tu se vrlo brzo uključujemo na dobru i potpuno prohodnu pješačku stazu koja se na polovini puta do Nadbarja, u Brotnom dolu, spušta do Male rijeke na njeno prelijepo vrelo koje pravi omanje slapove kojima rijeka mahovinom obraslim kamenjem počinje svoj zelenkasti kratki put do ušća u Kaludarsku rijeku.

Nakon vrela slijedi kameniti dio do prvih uzanih livada koje najavljuju dolazak u katun koji je smješten u lijepoj ovećoj uvali između Debelog brda i Divljaka. Tu valja odmoriti.

Slijedi jači uspon na Divljak, pa šetnja dolovima i posjeta Divljačkom kršu, a nakon toga prijatni spust divljačkim padinama sve do Kaludre.

Pošto su letnji mjeseci obično rezervisani za planinarenje na većim nadmorskim visinama i osvajanje vrhova, ova ruta je zgodna za proljećne i jesenje dane a mi smo je prolazili i zimi.

Na kraju treba reći da se ova ruta može produžiti od Nadbarja ili Divljaka ka Cmiljevici, a preko cmiljevičkih katuna i do Hajle, čime se otvaraju nove mogućnosti za cjelodnevnu ljetnju šetnju.

4 komentara na članku “CS12: Kaludra – Divljak”

Ostavite komentar