Balj i Piševo

WP GPX Maps Error: GPX file not found! /home/u830834208/domains/greenmount.me/public_html/wp-content/uploads/gpx/Balj - Pisevo www.greenmount.me.gpx

Balj i Piševo, planine koje se prostiru iznad andrijevičkih sela Seoce i Gračanica jako su zanimljive kada je u pitanju planinski biciklizam i ova ruta je karika koja nedostaje da bi mreža andrijevičkih biciklističkih staza bila potpuna. Ova trasa je bogata lijepim vidikovcima na dolinu Lima, Andrijevicu, Komove i Zeletin ali i na drugu stranu prema Kostrešu i Šekularskim selima.

Polazi se iz Andrijevice, magistranlim putem prema Plavu, ali odmah kada se prođe Zlorečica skreće se lijevo prema selu Seoce. Tu, nakon kraće asfaltne dionice počinje dosta jak uspon makadamom  preko Bojovog laza  do vrha travnatog i ravnog vrha Teferič (1557m), na kome se nalazi repetitor i lijepo uređen vidikovac sa klupama i to je odlično mjesto za odmor jer pogled je fantastičan a u proljeće po livadama pasu i stada ovaca tako da čitav ambijent plijeni dušu svakom ko se bar na jedan dan odmetnuo od asfalta i učmale gradske svakodnevnice.

Nastavljamo nazad do raskrsnice gdje smo skrenuli za Teferič, a onda desnim pravcem zalazimo polako na suprotnu stranu Balja vozeći kroz bukove šumarke  koji se smjenjuju sa lijepim livadama i po nekim stočarskim stanom, u pravcu lokacije Kovčezi, na kojoj ima prelijepih dolova a kada se od njih zađe iza bukovog drvoreda, nasloženog po zapadnoj strani, pred nama se otvara dugačka strmina koja pada sve do limske klisure u Sućeskoj sa jednim od najljepših pogleda u limskoj dolini.

Slijedi povratak na glavni put, pa preko Jasena i Rupa Ćulafića ulazimo na teritoriju Piševa gdje ostavljajući iza ledja Rasojevićku glavu (1601m) jezdimo fenomenalnom kosom, samom ivicom travnate i jako strme padine prema Sokolovoj glavi (1619m) sve do jedne raskrsnice na kojoj se jedan krak odvaja prema Šekularu, a drugi desno od Omarske glave (1747m) nastavlja piševskim stranama preko jezivo devastiranog šumskog kompleksa, ako se to više uopšte može nazvati šumom.

Odatle počinjemo spust prema selu Gračanica gdje ćemo direktno kroz zaselak Grudice izaći na lokalni asfaltni drum i njime se opušteno vratiti nazad u Andrijevicu prepuni lijepih biciklističkih utisaka. Čuli smo da će uskoro u selu Grudice jedno domaćinstvo početi da pruža usluge smještaja i pripreme obroka, i da bi se kod njih mogle probati razni kulinarski specijaliteti, pa obećavamo da ćemo vas obavijestiti čim ovu aktivnost budu pokrenuli, jer Grudice bi bile idealno mjesto za odmor i za dalje istraživanje andrijevičkih staza.

Istraživanje ove staze podržano je od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore!

GPS

Ostavite komentar