CS3: Crni vrh – Veliđe

Ovu stazu preporučujemo za svako godišnje doba, mada se nama šetnja ovuda najviše svidjela na jesen, u Miholjsko ljeto kada boje polude i lišće pod nogama zašušti, kada se stočari vrate iz ljetnjih katuna pa seoskim livadama opet zazvoni čaktar ovaca, kada se peče rakija a voćnaci se poviju pod teretom jesenjih plodova.

Šetnja se može početi iz Berana, od manastira Đurđevi stupovi (XII vijek), ali je staza markirana od raskrsnice Veliđe-Parike (868m), gdje postoji i startna oznaka CS3 (seoska staza – countryside trail broj 3). Krećemo prema crnovrškom zaselku Parike makadamom, kojim prolazi i lokalna pješačka staza 307, i ove dvije staze se kratkotrajno preklapaju, ali odmah nakon seoske škole (895m) CS3 staza skreće desno dok 307 staza nastavlja pravo kroz selo.

Lagano se penjemo do izlaska iz šume kojom je ovaj put okružen a na vrhu, na jednoj krivini (965m) kada se pred nama ukažu seoske kuće, markacija pokazuje skretanje desno, na omanju strmu livadu koju siječe uska pješačka staza. Slijedi kratkotrajni uspon kroz cerovu šumu, iz koje se izlazi na drugu livadu (1015m) a onda, krećući se iznad neke jaruge uključujemo se desno na znatno širu stazu. Vrlo brzo nailazimo na ne previše izdašan izvor sa drvenim koritom (1052m), a nedugo nakon njega, poslije kratkotrajnog kamenitog uspona, staza se širi i ulazi u lijepu – pretežno bukovu šumu (Vidova šuma). Počinje pravi doživljaj! Osjećaj mira i tišine u ovoj šumi, koji će nas pratiti narednih sat vremena, je ono što daje cijelu draž ovoj šetnji. Ako budete imali sreće, možda nađete i neki vrganj koji je promakao pažljivom oku mještana.

Na izlasku iz šume stižemo na jedan već zarasli proplanak – u neki napušteni proljećni katun (1126m). Zgodno mjesto za pauzu. Od tog stana, kroz još stotinak metara šume izlazimo na livadu, imanje, na kojoj su ruševine stare kamene kuće koja je ovdje poznata po imenu Grubovska kula (1143m). Tu je i izvor.

Od kule na dalje ide makadamski put koji se sva prilika jako rijetko koristi, obrastao je travom i oivičen lijepim brezovim drvoredom. Nastavljamo uspon ovim putem još malo, i dolazimo na mjesto koje se zove Garevine (1205m). Sa ovih livada pogled se pruža i na dolinu Lima prema Bijelom Polju, ali i na cijelu kotlinu Berana sa druge strane. Nakon odmora za oči i tijelo, nastavljamo makadamskim putem spust prema selu Veliđe, u pravcu Fanjevice. Prolazimo kroz šumarke, livade, pored pašnjaka, voćnjaka i pčelinjaka. Tik pored puta su stabla jabuka, prepune plodova, pa se umorni okrepljujemo i nastavljamo dalje prema selu. Znamo da smo došli do sela kad čujemo uobičajenu svakodnevnu seosku buku – dozivanje mještana, motornu pilu, traktor. Ovdje se uključujemo na asfaltni put koji nas dalje vodi do mjesta odakle smo i krenuli u ovu šetnju.

Ovaj pješački krug je dug 8,5 kilometara, i nije pretjerano zahtjevan. Neki od nas nisu fizički spremni, ali su je bez velikih napora savladali. Idealna je ljeti, za sklanjanje od ljetnje vreline i prašine, i dok je dan dug može se preći nakon napornog dana na poslu. Jesen je ovdje bogata i lijepa, kao uostalom i proljeće. Staza povezuje sela Crni vrh i Veliđe, a može se dalje povezati i sa svim okolnim selima, i sa Bjelasicom. Prolazi putevima koje su od davnina utabali mještani i njihova stoka. Bila je malo i zarasla na nekim mjestima u paprat i žbunje, ali smo je raskrčili i toplo je preporučujemo!

Istraživanje ove staze podržano je od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore!

GPS

2 komentara na članku “CS3: Crni vrh – Veliđe”

Ostavite komentar