Biciklističke staze – Plav i Gusinje

Ako ste već uživali u okretanju pedala po nekim drugim krajevima Crne Gore, Plav i njegova okolina vas neće razočarati, već će vam naprotiv pružiti novu inspiraciju.

Ali i ako želite da po prvi put na dva točka probate ukus crnogorskih predjela, ovaj region je odlično mjesto za tako nešto. Ovdje ćemo naći lake i zabavne ture za početnike, pa one nešto zahtjevnije, za “pripravnike” u ljubavi prema formuli “planine + dva točka”, a na kraju i rute zbog kojih će zacakliti oči i onima koji su već iskusni planinski biciklisti.

I nisu samo kilometri i svjež vazduh ono što prija ovdje: plavski region je tepih izatkan bogato zelenim i zanosno plavim nitima, mozaik kultura, običaja, religija i zanimljive istorije, dom ljubaznih ljudi i riznica dobre hrane.

Na jugu moćni vijenac Prokletija u koji se hrabro zalijeću doline Ropojana i Grebaja, na sjevernoj strani kao protivteža i kontrapunkt stoji zaobljeni, čupavi profil Visitora, dok u sredini blista plavetnilo Plavskog jezera čija prividna krhkost lako može da zavara: jer ta modra, mirna volja poput nekog otvora na dnu kade vuče i Prokletije i Visitor u vrtloženje, u orbitiranje oko sebe. I ne vuče samo njih, nego i varoši Gusinje i Plav, mještane, pašnjake i konje na njima, gastronomske mirise trava i ljekoviti miris ćevapa… sve to stalno pada u jezero, a nikada sasvim ne oteče kroz njega, i uvijek ima dovoljno da se sklopi novi dan nad plavskom dolinom.

Vrtloženje će sigurno zahvatiti i vas – baciće vas na Hridske vode, zavitlati na Meminu planinu ili u vrhove Visitora, otisnuti u prokletijske pukotine – ali će vas kao i sve ostalo, na kraju uvijek vratiti do Plavskog jezera. A da biste se u tom neodoljivom viru ipak snašli i iskoristili njegovu snagu na bolji način, nudimo vam ovaj vodič. Svakako ćete u njemu naći nešto po svojoj mjeri, a detaljni opisi će vam omogućiti da bolje procijenite težinu i uslove, te da opuštenije krenete na turu.

Da biste na terenu imali manje briga, potrudili smo se i da sve rute koje ćete ovdje naći obilježimo kvalitetnim sistemom putokaza. No preporučujemo isto tako da sa našeg sajta skinete i bazu GPS podataka, koja će vam umnogome olakšati i planiranje i orijentaciju na terenu, dajući vam uz to veću slobodu da na licu mjesta promijenite planove, ako poželite da prepriječite sa jedne rute na drugu, da skratite ili produžite vožnju – a da ne morate da brinete da li ćete uspjeti u tome.

Teritorijom plavsko-gusinjske opštine prolazi i jedna od vrhunskih biciklističkih stazaČarobni istok (TT3).

Mreža biciklističkih staza – Plav i Gusinje

GPS

PEDALAJ.ME