Lipovo: Seosko domaćinstvo – Veliki lug

bb-greenJesmo li zaista u Lipovu ili na prvoj stranici bajke? Na samom vrhu sela, u zaseoku Klisura, na 1300 metara nadmorske visine, kao stražar čvrsto stoji stara kuća Dulovića. Veliko porodično imanje do koga vodi 800 metara makadamskog puta, nekad je bilo katun, od maja do novembra ovdje su izdizali sa stokom. Čarobno je zaista. Planinski divovi (Jablanov vrh, Crvena greda, Gradište, Vratlo) dišu vam u vrat. Zove vas dvostruki izvor rijeke Plašnice. Brijest i jasen ispred kuće žele da vam došapnu legendu, ali čekaju noć i zvijezde.

Kuća je izgrađena u 19. vijeku, 1860. godine. Široki kameni zidovi i mnogo starih drvenih predmeta (od škrinje do držača zavesa), kreveti od lučevine, dušeci i jastuci od vune, ručni rad, vratiće vas u prošlost i dočarati vam kulturu življenja koja još nije zaboravljena.

Vaša domaćica Gordana je žena-zmaj, ogromne energije. Nikad, kaže, ne bi mogla da živi u gradu – sputana. Dragan je smiren kao i svi koji znaju da obrađuju drvo i naprave krov od šindre. Ponosni su Dulovići, imaju petoro djece. Iako sada zbog škole žive u manjoj kući na dnu sela, odrasli su ovdje. Sve će vam pokazati: gdje da nađete kupine, borovnice, maline, divlje kruške. Zajedno možete brati čajeve (vranilovu travu, kantarion, jabučnjak), vaditi krompir, skupljati sijeno, praviti sir. Ili jednostavno uživati na travi, izvan vremena. Letjeti s orlovima, kroz prvu stranicu bajke.

Lipovo, Kolašin
+382 69 561 156
Booking

Biciklističke staze koje prolaze pored smještaja:

Vrhunska biciklistička staza 1 – Slano i slatko
Vrhunska biciklistička staza 4 – Beskrajni pejzaži

Ostavite komentar