Biciklistička staza SJ01- Ckla

Rijeka Crnojevića – Virpazar – Ckla

 

GPS

Nezaobilazna tura, jedna od „osovina“ čitavog kraja, koja donosi biciklistima mnogo dinamike, ljepote i zadovoljstva u vožnji.

Krećemo iz Rijeke Crnojevića i blagim usponom kroz prelijepi krajolik dolazimo do sela Čukovići. Naša je preporuka da na ovom mjestu prekinete put, radi posjete lokalitetu Mlinovi do koga se stiže pješačkom stazom iz Čukovića. Bicikle možemo ostaviti u ovom lijepom seocu, u kome će nas ljubazni mještani uputiti na početak kamenite staze, koja nas vodi do kaskada potoka sa nekoliko prirodnih bazena, lukova starih, minijaturnih, kamenih mostova i ostataka nekadašnjih vodenica. 

Iz Čukovića put nas dalje vodi u selo Komarno, odakle nastavljamo prema Virpazaru, našoj sljedećoj odrednici uživajući u pogledima na Jezero. Od Virpazara, ispod sjeverne strane planine Rumije put može izgledati kao relaksirana vožnja odmah iznad plave vode Jezera, ali ćemo se ustvari konstantno penjati i spuštati po leđima krivudave asfaltne trake. Jedinstvena atmosfera i zadovoljstvo u vožnji duž Jezera i pogled na dvadesetak sićušnih ostrva zvanih „gorice“ donijeće nam osjećaj da gledamo „geografiju u minijaturi“. Neke od gorica brižljivo na svojim leđima nose manastire ili njihove ostatke.

Najbolje mjesto da se krene u posjetu nekoj od njih je selo Donji Murići, u kome ćemo lako naći lokalne ribare spremne da nas povedu na turu čamcem. Najatraktivniji manastiri su na ostrvima Starčevo, Beška i Moračnik. U dijelu između sela Koštanjica i Ostros prolazimo magičnu reliktnu šumu vrlo starih i velikih kestenova, koje su po predanju donijele rimske legije. Na kraju ovog magičnog puta po Krajinskom arhipelagu  stižemo do sela Ckla, naše krajnje odrednice.

Ne zaboravite da  ponesete vodu sa sobom jer duž puta nema izvora.

Ostavite komentar

PEDALAJ.ME