Biciklistička staza SJ05 – Bar

Virpazar – Sutorman – Bar

 

GPS

Jedna od najzanimljivijih ruta u regionu Skadarskog jezera i iskustvo koje nikako ne treba propustiti. Pogotovo je zgodna u kombinaciji sa putem pored Jezera – možemo je iskoristiti da se poslije tog puta vratimo do Virpazara i tako na najlepši način zatvorimo veliki krug u ovoj oblasti.Iz Virpazara krećemo na istok putem pored Jezera, prolazimo izvor Maričina voda, nastavljamo kroz šumu i  brdoviti predio, držeći se uvjek glavnog puta, stići ćemo  do raskrsnice Ćira-Sutor. To je nekadašnja trasa voza „Ćire” sa koje su odavno uklonjene šine, ali je ostala divna mogućnost za vožnju biciklom.

Put je pristojan i brzo nas dovodi do ulaza u glavnu atrakciju na ruti: tunel dug oko 1,3 km. Na ulazu nas može dočekati voda koja curi po dnu (kad je hladnije vrijeme sa tavanice će visiti i velike ledenice), ali kasnije je podloga betonska i suva, sve do izlaska. Potrebno je imati sa sobom baterijsku lampu.      

Po izlasku iz tunela, ponovo se vraćamo na glavni put za Bar. Uživajući u vidicima i predivnom krivudanju trase možemo se okrijepiti na mnogobrojnim izvorima, koji se nalaze pored staze. Ne propustite priliku da posejetite zanimljivi manastir Ribnjak, poslije kojeg staza krivuda kroz predio iznad Barskog zaliva. Posjetite i crkvu Svetog Ivana u selu Zupci (do tamo vodi sajan asfaltni puteljak), a potom se  spustite do Bara.

Ostavite komentar

PEDALAJ.ME