Zeletinski krug

WP GPX Maps Error: GPX file not found! /home/u830834208/domains/greenmount.me/public_html/wp-content/uploads/gpx/zeletinski krug - greenmount.me.gpx

Zeletin je velika planina koja pripada masivu Prokletija, a proteže se od Andrijevice pa sve do Gusinja i andrijevičkog sela Kuti. Jedan je od najočuvanijih biodiverziteta u Crnoj Gori jako interesantnog reljefa na kom se neprestano smjenjuju litice i grebeni, vrtače i jaruge, pašnjaci i lokve, listopadne i zimzelene šume prepune atraktivnih stogodišnjih stabala. Ova još uvijek divlja planina, sa potpuno nenarušenim pejzažnim vrijednostima, nema više toliko stočara kao nekada i gotovo svi stari katuni su napušteni ali je za njima ostala velika mreža utabanih pastirskih staza koje krivudaju svuda naokolo sa vezama prema Visitoru, Grebenu i Lipovici. Kompletan taj planinski vijenac, koji ima gomilu vrhova od preko 2000m, je jedinstvena planinarska cjelina za koju nije dovoljan jedan dan da se istraži već je to prilika za višednevno kampovanje ili uživanje u seoskim domaćinstvima koja su počela da pružaju usluge smještaja i ishrane i u ovom kraju.

Za jednodnevno istraživanje Zeletina kružna staza koja kreće od sela Cecune koje se nalazi pored rijeke Kuckaje je odličan izbor a identičan krug se može početi iz sela Ulotina koje sa nalazi sa druge strane brda u dolini Lima na magistralnom putu Andrijevica – Plav.

Uspon počinjemo makadamskim putem kroz selo Cecune, a kada prođemo poslednje seoske kuće nastavljamo livadama sa kojih jugoistočno ulazimo u veliki šumski kompleks na odličnu stazu kojom ćemo narednih 4-5km uživati u jutarnjem cvrkutu ptica sve do prvih stanova Cecunskog katuna (1820m) koji leži na pašnjaku okružen Kruškovom glavom (1956m), Otovom glavom (1933m) i Šaren kršem (1939m). Na polovini ovog šumskog dijela staze postoji raskršće. Lijevi krak vodi preko Debele žile do katuna Ćeransko kroz koji ćemo mi – iz drugog smjera – takođe proći nešto kasnije u toku dana.

Od Cecunskog katuna nastavljamo dalje na Drekinu kosu odakle zainteresovani mogu osvojiti najveći vrh cecunskog Zeletina, Drekin vrh (2052m). Sa Drekine kose staza se polako spušta u katun Ćeransko (1825m) čija okolina je interesantna po brojnim vrtačama od kojih se posebno izdvaja jedna na koju nailazimo na sledećem pašnjaku u nastavku staze prema katunu Gropa.  Gotovo pravilne kružnice, prečnika oko 100m, duboka na desetine metara sa okomitim stranama po čijem dnu je izrasla četinarska šuma, ova vrtača izgleda fenomenalno. Pored te vrtače nalazila se nekada oveća lokva koja je pri našem poslednjem prolasku ovuda misteriozno nestala.

Slijedi jako zanimljiv uspon kroz gustu četinarsku prašumu koja je izrasla po krševitom terenu nakon koje izlazimo u veliki lednički cirk i nekadašnje lijepo katunište Gropa (1840m). Pašnjaci, izvori i napušteni stanovi Grope smješteni su ispod zapadnih strmih litica Goleša na kome se nalazi i najveći vrh Zeletina – Platno (2126m) i koji metar niži vrh Plana (2120m).

Da bi stigli do goleških vrhova krećemo od Grope  penjanje uz stjenovit teren na ulotinski greben, do atraktivnog prevoja Rogovi gdje je raskršće staza od kojih se jedna spušta u stočarsko naselje Katunište, druga vodi na vrh Goleša, a treća ide samim grebenom prema vrhu Goveđak (2039m).

Sem sjajnog pogleda koji se sa vrha Goleša pruža svuda naokolo, i koji je zaista opčinjavajući, litica (istoimeni toponim) koja vertikalno pada sjeverozapadnom stranom i koja je okrenuta prema Katuništu krije jednu prirodnu, još neistraženu i teško pristupačnu atrakciju koji mještani zovu Pećina mada nije sigurno da se radi o pećini već je možda u pitanju prozorac.

Završni dio rute nastavljamo od Rogova u pravcu sjeverozapada, stazicom koja ide preko jako uskog grebena koji se u nastavku skroz širi u teren prepun jaruga i rupa, odakle se jako brzo dolazi i do poslednjeg vrha na ovoj turi –  pitomog i širokog vrha Goveđak koji je prepoznatljiv po većem ukopanom drvenom krstu. Od Goveđaka ova tura počinje da gubi konstantno nadmorsku visinu, prvo spuštanjem u široku pašnjačku dolinu ispod brda Garevine a dalje uskim livadskim prolazima prema lokvi Blato i nekadašnjem Luškom katunu. Lokva Blato je zanimljiva po tome što smo u njoj otkrili veliku zajednicu planinskog mrmoljka (triton), reliktnu postglacijalnu i zaštićenu vrstu vodozemca u Crnoj Gori.

Od Luškog katuna spuštamo se strmom kamenom stazom u bukovu šumu iz koje izlazimo na prevoj Stubica sa kojeg ćemo se livadama brzo spustiti u selo Cecune.

Ovom kružnom turom prošli smo veliki dio Zeletina i uživali u nedirnutoj prirodi, ali treba znati da je ovo samo dio skrivenih ljepota koje ova zelena planina nudi ljubiteljima planinarenja.

Poznati izvori su obilježeni na mapi.

NAPOMENA: Staza nije markirana.

Istraživanje ove staze podržano je od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore!

GPS

 

VRHOVI KOJI SE VIDE SA GOLEŠA
PLATNO/PLANA

 

2 komentara na članku “Zeletinski krug”

Ostavite komentar