Biciklisti pitaju političare

Poštovana/i,

Podgorica je grad u kome je broj automobila rapidno rastao posljednjih godina. Svi smo svjedoci gotovo svakodnevnih saobraćajnih zagušenja koja parališu grad, naročito u vršnim časovima odlaska i povratka s posla. Sve to opterećuje grad bukom, izduvnim gasovima, prostornim zagušenjem… što za posljedicu ima smanjenje kvaliteta života u Glavnom gradu.

Savremeni gradovi rješenje ovog problema nalaze u izgradnji biciklističke infrastrukture, tako da ogromni gradovi poput Londona, Sijetla, Amsterdama, Bogote, Pekinga, Kopenhagena… svake godine sve više ulažu u izgradnju i razvoj ove vrste transporta. Da ne pominjemo gradove koji su po veličini slični Podgorici, kao što su Trondhejm ili Bazel, koji se smatraju biciklističkim rajevima. Zemlje regiona su, takođe, prepoznale značaj i ulogu biciklizma, tako da danas Ljubljana, Novi Sad, Zagreb, Skoplje, Beograd imaju više desetina ili stotina kilometara biciklističkih staza.

Podgorica je grad čije geografske i klimatske osobine izvanredno pogoduju održivom razvoju biciklizma. Sama lokacija u centru Zetsko-bjelopavlićke ravnice i veliki broj dana bez padavina daju značajnu prednost u odnosu na gradove zapadne i sjeverne Evrope, kao i glavne gradove regiona koji su znatno razvijeniji u ovom pogledu.

Osim što unapređuje saobraćaj i kulturu življenja u gradu, biciklizam znatno rasterećuje i zdravstveni fond na način što smanjuje utrošak sredstava na liječenje bolesti srca i krvnih sudova, plućnih bolesti, depresije, osteoporoze…

Pošto vaša partija/koalicija konkuriše za vlast u Podgorici, molimo vas da odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Da li vaša partija/koalicija smatra da treba povećati udio biciklista u ukupnom saobraćaju Podgorice, sa sadašnjih manje od 1%?
  • Da li vaša partija/kolicija smatra da bi državni i gradski službenici trebali da koriste bicikle kao službena vozila, a da službene automobile koriste samo u izuzetnim prilikama?
  • Da li vaša partija/koalicija smatra da bi određene zone u Podgorici trebalo rezervisati za bicikliste i pješake, kao i definisati zone smirenog saobraćaja u užem centru grada?
  • Da li vaša partija/koalicija smatra da je Podgorici potreban savremeni sistem za iznajmljivanje bicikala?
  • Da li bi vaša partija/koalicija bila spremna da pokrene/podrži inicijativu da jedan dan nedjeljno uži centar Podgorice bude rezervisan za pješake i bicikliste?
  • Da li ćete, ako budete vlast u Podgorici, prionuti na pripremanje projekta gradnje biciklističke infrastrukture?
  • Da li bi vaša partija/koalicija bila spremna da podrži idejni projekat izgradnje biciklističkih staza od Podgorice prema Danilovgradu, Golubovcima i Tuzima?

Molimo vas da na pitanja odgovorite do 10. maja 2014. godine i proslijedite ih na našu e-mail adresu kontakt@biciklo.me.

Ova pitanja ćemo objaviti na našoj zvaničnoj Facebook stranici Biciklo.me i proslijediti medijima. Isto ćemo učiniti i sa vašim odgovorima kada oni stignu.

Unaprijed vam se zahvaljujemo na saradnji i brizi za održivi razvoj Podgorice,

S poštovanjem,

Za NVO Biciklo.me

Dejan Tofčević

Ostavite komentar