Bugarski biciklisti ponovo u Crnoj Gori

Već smo pisali o velikoj grupi bugarskih brdskih biciklista koji su se zaljubili u Bjelasicu, Komove i Prokletije i koji redovno svoj odmor provode na ovim planinama. Ove godine su za svoju bazu odabrali naš centar i sedam dana su istraživali za njih potpuno nove cross country i enduro staze. Kišovito vrijeme ih nije spriječilo da zađu u nekada divlje planinske kutke i prođu ponekad jako teškim stazama. Njihov organizator i veliki štrumf, vrsni planinski biciklista Julian Jordanov, kaže da su Komovi sjajna destinacija za ljubitelje hike-a-bike i enduro biciklizma i da uz malo truda na uređenju i markaciji novih staza ovaj kraj može postati prava meka za ljubitelje ovog sporta. Na žalost, razvoj biciklističke i planinarske infrastrukture, uređenje novih staza i održavanje starih se ne odvija dinamikom i kvalitetom kako bismo to voljeli, pa će utoliko gore biti i impresije svih gostiju koji dolaze u ove krajeve. Uprkos našem velikom entuzijazmu, ove stvari su van naše kontrole i daleko prevazilaze naše mogućnosti.

Tokom boravka naših gostiju iz Bugarske, ekipa greenmount.me i naš hostel organizovali su i posjetu vlasnika turističkog portala meanderbug.com sa kojim su pratili bicikliste na jednoj od njihovih vožnji, snimili brojne fotografije i snimke iz vazduha koji će se kasnije koristiti za promociju Komova i biciklizma u Crnoj Gori. Vlasnik portala, Brit Boone, se takođe po prvi put upoznao sa južnom stranom Komova i lično se uvjerio o kakvom se prirodnom dragulju radi i upoznao se sa velikim mogućnostima kada je ponuda za aktivni odmor u ovoj zoni podkomovlja u pitanju.

Ovom prilikom, još jednom moramo da izrazimo zahvalnost Regionalnoj razvojnoj agenciji za Bjelasicu, Komove i Prokletije, koja pored svojih redovnih projektih aktivnosti, kojima stvara strateški osnov za razvoj svih formi turizma u regiji, redovno radi i na uvezivanju brojnih faktora u turizmu i logistički pomaže male organizacije i turističke agencije (meanderbug.com, itd.) kao i seoska domaćinstva i ostale turističke porodične startup biznise kako bi se što bolje promovisala ponuda i napravili još veći pomaci u razvoju turizma u sjeveroistočnoj zoni Crne Gore.

Što se tiče našeg centra, trudili smo se da gostima iz Bugarske budemo dobri domaćini i bike-friendly hostel, omogućivši im pored udobnog smještaja i redovno pranje garderobe i opreme kao i obilate kalorične obroke pripremane od domaće hrane iz sela. Uveče se tradicionalno družilo uz logorsku vatru, a knjiga utisaka govori da su dragi gosti otišli izuzetno zadovoljni sa porukama da ćemo se vidjeti i sledeće godine.

Predstavljamo vam i preporučujemo jednu od ruta kojom su prošli gosti iz Bugarske.


Ostavite komentar