Danas je svetski dan biciklista

Svakog 16. jula obeležava se Svetski dan biciklista i upravo tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivosti o jednom od najčešće korišćenih prevoznih sredstava. Procenjuje se da danas ima preko 1.000.000.000 bicikala na svetu.

U mnogim knjigama se može pronaći podatak kako su Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux izumili prvi bicikl još 1860-ih godina. No, mnogi se istoričari s tim neće složiti. Oni tvrde da uz bicikl ne vežemo niti jedno konkretno ime, a osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je nemački baron Karl von Drais koji je 1817. godine konstruirao ‘draisine’- bicikl na guranje kojem je postigao brzinu od 15 km/h. Taj bicikl se još uvek čuva u Holanskom u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu.

Pierre Lallemente i Ernest Michaux su imena koja se zaista vežu uz bicikl i to onaj s velikim prednjim točkom. Takvim se biciklima jako teško upravljalo te su se smatrali dosta opasnima. Problemi s upravljanjem su se smanjili kada se sedište pomereno u bolji položaj te kada se uveo upravljač. Međutim, pravi napredak su napravili J.K. Starley i J.H. Lawson kada su osmislili lančani pogon. Upravo se Starleyjev model bicikla iz davne 1885. godine smatra prvim modernim biciklom.

1876. godine se pojavio prvi tricikl. Prvi proizvođač bio je Coventry Lever, a bio je izuzetno popularan zbog toga što ga je bilo lako naučiti voziti.

Nekoliko godina nakon Drugog svetskog rata, kompanija Tsu Factory je predstavila bicikl od tvrdog aluminija koji je bio utemeljen na modelu koji se već koristio u Europi. Već se nakon druge serije krenulo u proizvodnju sportskih bicikla ‘specijalke’. Tih se godina bicikl smatrao luksuzom koji je bio dostupan samo manjini sa dubokim džepom.

‘Smart Lady’ je prvi bicikl posebno dizajniran za žene. Njegova je proizvodnja započela 1956. godine te je postigao veliki uspeh, dok je 1965. godinu obeležila je proizvodnja dečijeg bicikla. Ubrzo je proizvodnja bicikla znatno pojeftinila te se započelo s masovnom proizvodnjom namenjenoj široj populaciji.

Međunarodni savez ICA (International Cycling Association) je formiran u Londonu 1892. godine, a 1900. godine ga nasleđuje današnji UCI (Union Cycliste Internationale) – Međunarodna biciklistička unija.

Bicikli se razlikuju zavisno o nameri i konstrukciji, tako imamo gradski bicikl, drumski bicikl, brdski bicikl te BMX bicikle koji se smatraju specifičnim biciklima.

Prvi je biciklistički savez osnovan 1878. u Engleskoj.

Prvo svetsko prvenstvo amatera održano je 1893. godine u Chicagu, a svetsko prvenstvo profesionalaca se održava od 1895. godine. Biciklizam je bio na programu prvih Olimpijskih igara 1896. godine.

Među mnogim takmičenjima biciklista jedno od najstarijih (1903. godine) i najvećih je Tour de France, etapna trka kroz Francusku, koju je utemeljio sportski novinar Henri Desgrange.

U Francuskoj je 1888. godine održana neobična trka između konjanika, biciklista i lovačkih pasa. Trku su poveli lovački psi, pojurili su i konjanici, ali su na cilj ipak prvi stigli biciklisti.

U jednoj od najizoliranijih zemalja Afrike održava se biciklistička trka – Giro d’Eritrea. Čak je i međunarodna, a brdska je dionica kudikamo teža nego na Tour de Franceu.

Izvor: BikeMagazin   

Ostavite komentar