Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Svake godine, 10. maja, obilježava se Međunarodni dan fizičke aktivnosti kojim se podstiče i promoviše fizička aktivnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svijesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja dana 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti.

Taj dan je poznat pod sloganom @Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umjerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mjesto i vrijeme izvođenja. Ciljna grupa je cjelokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, vjerske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

Glavni ciljevi nacionalnih i globalnih akcija u sklopu obilježavanja ovog datuma su:

  • podizanje nivoa svijesti o koristima fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti;
  • isticanje brojnih prednosti bavljenja sportom i ukazivanje na pozitivne efekte redovnog vježbanja;
  • podsticanje stanovništva širom svijeta na bavljenje fizičkom aktivnošću;
  • promovisanje zdravog načina života i ponašanja kroz sport i fizičke aktivnosti;

Smanjeno kretanje u velikoj meri ugrožava zdravlje svjetske populacije, posebno u urbanim sredinama. Istraživanja su pokazala da se 60-85% odraslih u svijetu ne kreće dovoljno, a posledica toga je porast broja kardio-vaskularnih oboljenja (srčani i moždaniudar i povišen krvni pritisak) osteoporoza, depresija i karcinomi.

Stručnjaci ističu da godišnje u svijetu umire oko 1,9 miliona ljudi od posledica fizičke neaktivnosti.

Ostavite komentar