Oktobar na Prokletijama

U okviru projekta „Oktobar na Prokletijama“, koji Turistička organizacija Plav realizuje uz podršku Ministarstva odživog razvoja i turizma, juče je održana biciklistička promotivno-rekreativna trka Plav-Gusinje-Plav, u dužini od 29 kilometara. U trci je učestvovalo 16 biciklista, a trajala je oko 2 i po sata. Direktor Turističke organizacije Plav Edin Jadadić je kazao da je trka imala promotivni kakater, ali da u narednom peridu organizaciju bicklističkih trka treba podići na viši nivo, i stvarati uslove za razvoj bicilklizma, kao veoma bitnog turističkog proizvoda i ponude na Prokletijama.

-Ovo je prvi put da se na ovakav način organizuje biciklistička trka na ovoj dionici, koja se vozi pored Plavskog jezera i rijeke Ljuče. Ona je posebno interesantna jer se na polovini trke, u selu Martinoviće, rijeka prelazi preko mosta.  Ako se to uradi u odlasku prema Gusinju, i pri povratku za Plav sa druge strane, ova dionica poprima oblik „osmice“. Trka je ovog puta imala promotivni karakter, ali se nadamo da će ubuduće imati viši nivo organizacije, i da ćemo imati veći boj učesnika,odnosno, takmičara, izjavio je Jadadić.

On je posebno istakao disciplinovan i korektan odnos svih učesnika tokom vožnje, i zahvalio se Ispostavi policije u Plavu, i Domu zdravlja, koji su sa svojim ekipama obezbjeđivali biciklističku trku, i omogućili da sve protekne u najboljem redu.

Jadadić je napomenuo da je ovo jedna od devet markiranih biciklističkih ruta na području Plava i Gusinja. Sve staze su obilježene, a odštampan je i vodič sa njihovim opisom, koji je uradila „Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije“.

-Obzirom na sve veći broj biciklista koji posjećuje naše krajeve, želja nam je da od iduće godine na sličan način promovišemo i ostale biciklističke rute. Svaka staza je na svoj način specifična, jer prolazi kroz turistički interesantne i lijepe predjele Plava i Gusinja, i nacionalnog parka „Prokletije“. Biciklisti tokom vožnje mogu u potpunosti da uživaju u panoramama i pejzažima koje se pred njima otvaraju sa svakim pređenim metrom. Zato nam je razvoj biciklizma u turistički prozvod i ponudu itekako važan za razvoj cjelokupnog turizma. Preduslovi za to već postoje, samo trebamo raditi na njegovom daljem unaprjeđivanju, istakao je Jadadić.

Predsjednik biciklističkog kluba „Trojan“ iz Gusinja Almas Čekić, prije početka trke podijelio je učesnicima majice kluba, i istakao da iako trka nema takmičarski karakter, svi učesnici su pobjednici, zbog toga što učesvuju u trci koja se organizuje prvi put.

Jedan od najstarijih učesnika trke planinar i bicklista Zuvdija Bajraktarević, naglasio je da Turistička organizacija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma treba da kroz slične projekte i aktivnosti, i ubuduće u kontinuitetu,  afirmišu ovakve i slične aktivnosti, kako bi se u aktivnosti uključio što veći broj učesnika, posebno mladih.

U okviru projekta, narednih dana, biće organizovan i planinarski pohod. Direktor TO Plav Edin Jadadić je objasnio da se zbog loših vremenskih prilika tokom oktobra mjeseca, predviđene projektne aktivnosti realizuju u novembru.

– To je slučaj sa ovom biciklističkom trkom, a narednih dana, po predviđenom programu, biće organizovan obilazak kulturne rute, planinarski pohod i gastro veče, podsjetio je Jadadić.

Izložba umjetničkih slika i fotografija pod nazivom „Trenuci sa Prokletija“, koja je na početku projekta otvorena u Centru za kulturu, još uvijek je postavljena, tako da građani i posjetioci mogu da je pogledaju svakim radnim danom. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva odživog razvoja i turizma, a u okviru javnog poziva za organizovanje tematskih skupova i manifestacija u periodu oktobar – decembar 2014.

Ostavite komentar