Durmitor: Danilova staza


Tip staze: Linijska
Namjena staze: Pješačenje
Lokacija staze: Planinska
Tema staze: Memorijalna
Zvanična staza: Ne
Broj staze: 194b
Markacija na stazi: Staza ima vidljivu i dobro raspoređenu markaciju
Signalizacija na stazi: Staza ima sporadično postavljenu signalizaciju
Prohodnost staze: Staza je potpuno vidljiva i prohodna
Tehnička zahtjevnost: 3
Fizička zahtjevnost: 3
Krajolik: Pašnjaci 90%, Stijene 10%
Flora na stazi: Raznolikost planinskog cvijeća i ljekovitog bilja se može sresti na ovoj turi
Fauna na stazi: Jedno od mnogobrojnih staništa divokoza koje se mogu viđeti ili čak sresti u neposrednoj blizini su odlika faune ove ture, mada nije rijedak slučaj da se vidi i suri orao
Opasne tačke: Na stazi se nalazi jedna opasna tačka, odnosno radi se o uskoj stazi u stijeni dužine oko tridesetak metara
Pogled sa staze: Sa samog vrha pruža se fenomenalan pogled na okolne planine Volujak, Maglić, Bioč, Goliju, Moračke planine, Ljubišnju, kao i na masiv Durmitora
Izvori: Na stazi postoji jedan izvor koji se nalazi na samom polasku ture ( Pištet)
Vidikovci: Na samoj turi se nalazi nekoliko predivnih vidikovaca, od kojih moram izdvojiti vidikovac nad Škrčkim jezerima, pogled sa samog vrha Prutaša, vidikovac sa Škrčkog ždrijela.
Skloništa: Nema
Usluge na stazi: Nema
Prenoćišta: Nema
Istorija staze: Dio staze je registrovan u Nacionalnoj mreži planinarskih staza pod brojem 194b, mada staza postoji od ranije. Tačnije od 2015 godine dvije staze su kombinovane i povezana u jednu cjelinu kao memorijalna staza povodom smrti istaknutog crnogorskog planinara Danila Petrovića. Tradicionalan je uspon na vrh Prutaša svake godine u prvog vikenda mjeseca avgusta.
Kulturna dobra na stazi: Za ovaj kraj odnosno sami početak staze (Todorov do) vezana je legenda koja kaže da je gorštak iz ovih krajeva Todor Šibalić tražeći svoje stado u magli začuo pjesmu vila koja ga je odvele na jedan prevoj na koji se smrzao. Po njemu je i dobio ovaj dio planine i naziv Todorov do. Zanimljivo je i to da na istom prevoju pored obilježja Todoruse nalazi i spomenik Danilu Petroviću.
Vremenski period: Počev od maja pa sve do kraja oktobra.
Preporuka za bezbjednost: Staza je bezbjedna.
Preporučuje li se vodič: Preporučuje se vodič, ne zbog bezbjednosti već zbog niz drugih stvari koje možete doživjeti na ovoj a i drugim turama.
Vodiči: Strahinja 069209977, Đurđica 069688306
Datum kada je log napravljen: 06.0.2017.
Autor GPS treka i opisa : Zoran Vojinović 069 480 644, PK “Durmitor”
Dostupnost GSM signala: Prilikom izrade treka korišćena je Telenor mreža, koja je u velikoj mjeri pokrivena na samoj stazi, mada i ostale mreže pokrivaju stazu
Predlog za unapređenje rute: Potrebno je postaviti vertikalnu signalizaciju i označiti vidikovce, kao i smjerokaze na raskrsnicama, a isto tako u jednom diijelu staze postaviti i sigurnosnu sajlu u dužini od tridesetak metara.

VRHOVI KOJI SE VIDE SA PRUTAŠA
PRUTAŠ

GPS treklog napravljen kroz projekat IT TEHNOLOGIJE KAO PODRŠKA AVANTURISTIČKOM TURIZMU koji je finansiran od strane TELENOR FONDACIJE a sproveli su ga TO Žabljak, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i SRD The Northern Way.

PEDALAJ.ME