Trebjesa: Mjesto za rekreativce i sportiste

Nekada davno Zabran Trebjesa park i šuma, ubaštinjeni na ime kralja Nikole, a danas zakonom zaštićena kao poseban prirodni predio, brdo Trebjesa nadnijelo se nad Nikšićem kao njegov zaštitni znak.

Smještena u urbanom dijelu Nikšića jugoistočno od njegovih zgrada i ulica, površina Trebjese iznosi 126ha. Pristupačna je sa svih strana. Krivudav asfaltni put vodi skoro do vrha. Tamo gdje je gusta šuma ima dosta prostora za vježbanje i oko 10 km uređenih staza za pješačenje i planinski biciklizam.

Park šuma Trebjesa stanište je velikog broja ptica i životinja. Biljnih vrsta ima oko 200 zeljastih, 400 drvenastih, a ima 14 vrsta koje predstavljaju endeme Balkanskog poluostrva. Neke su zaštićene CITES konvencijom jer imaju karakter vrsta međunarodnog značaja.

U podnožju Trebjese nalazi se gradski park, Gradska kuća, Dvorac kralja Nikole, Saborna Crkva, Palac kralja Nikole, mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici i sportski tereni.

Najpopularnija dionica za pješake i ljubitelje vožnje rolera i skejt borda  je šetalište Vita Nikolića.

Ako ste se odlučili za partiju tenisa sa prijateljima pravo uživanje zna da bude igra u večernjim časovima pod reflektorima. Uređeni tereni za tenis Sportskog centra Trim privlače kako početnike tako i one koji su izuzetno vješti u ovom sportu.

Od sportskog centra Trim asfaltni put dužine 1300m dovešće Vas pred lijepo uređeno dvorište Hotela Trebjesa koji je okružen borovom šumom.

Ako imate kondiciju kakvu ima svaka prosječna osoba onda ste na pravom mjestu da krenete u poboljšanje svoje fizičke spremnosti. Sve što je potrebno da pratite markaciju – odnosno putokaze (crvene strelice).Odlučite se prvi dan za nordijsko pješačenje ili trčanje po stazi širine jedan metar koja cijelom dužinom prolazi kroz borovu šumu. Na samo jednom kilometru od početka staze dočekaće Vas autentična teretana sa mnogobrojnim spravama (vratila, razboj, kosa klupa, tegovi). Ako iskoristite svaku spravu barem za po jednu vježbu tek toliko da probate, sigurno znajte da ćete sebi učiniti dobro i povećati puls. A to troši i kalorije. Konfiguracija terena ovu stazu čini posebnom .Stalno penjanje pa opet spuštanje, pa opet malo uspona čini da je svaki mišić na tijelu uposlen. Vrh Trebjese sa 752 m nadmorske visine predstavlja vidikovac sa kojeg se  pogled pruža na ogomno Nikšićko polje .

Plava boja od jezera Krupac i Slano nekako je prvo što ugledamo sa Trebjese. Nikšić je okružen sa dosta planina i pravo zadovoljstvo je posmatrati koliko u Crnoj Gori postoji vrhova iznad 2000 m nadmorske visine.

Ako pratite putokaze doći ćete do mjesta koje se zove Mirkov do. Tu postoji teretana i odmorište (šumska kućica). Ljuljaška privlači pažnju mladih, malo starijih, zaljubljenih, pa čak i onih koji su zašli u treće doba. Čist vazduh i eterično ulje koje se oslobađa od borove šume prečiste pluća i učine da se osjećate dobro.

Ovo je lijepo mjesto za uraditi koju vježbu razgibavanja ili iskoristiti postojeće sprave, na primjer vratilo. Uvijek ima baš neko koga poznajete ili ćete upoznati da se razmijene iskustva ili pohvali sa novim rezulatom.

Aktivnosti  na  Trebjesi su razne: pješačenje, trčanje, nordijsko pješačenje, biciklizam, fitness na otvorenom…

Od kada je uređena biciklistička staza dužine 6km za discipline cross country Trebjesa je postala prepoznatljiva po takmičenju u planinskom biciklizmu koje organizuje BK PERUN. Za biciklizam na Trebjesi potrebna je veoma dobra tehnika kontrole bicikla kao i veće iskustvo u terenskoj vožnji, i kondicija kakvu imaju rekreativci koji voze relativno često na distancama od 15 do 30 km. Na ovoj stazi  možete iznajmiti biciklo i upoznati čari mountain bikinga uz pomoć biciklističkog vodiča odnosno instruktora.

Ono što nećete naći niđe, naći će te u Park šumi Trebjesa,  a to su zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste od kojih cvijet pčelica samo postoji na ovom području kod nas. Pravi ste srećnik ako u jutarnjim časovima šetate ili trčite i primijetite ovaj cvijet,  koji će samo rijetki viđeti.

Mnogobrojne klupe koje su postavljene dužinom staze rado će ugostiti one koji vole da sa sobom ponesu dobru knjigu, a izolovana od gradske buke visokim borovima Trebjesa obezbjeđuje tišinu .

Jedan od načina da se Crna Gora i područja kao što su Trebjesa u Nikšiću učine atraktivnom jeste dodatno jačanje sportskog turizma i aktivnosti u prirodi. U hotelu Trebjesa pored velikog izbora dobre hrane, usluga je na visokom nivou, što će Vam vrijeme uz čaj ili kafu nakon rekreacije dodatno uljepšati.

Kad odlučite da sebe častite dobrim provodom, kad imate slobodnog vremena, kad želite da otkrivate nove terene i jednostavno Vam treba mjesto za rekreaciju  i odmor onda neka Vaš izbor bude Trebjesa u Nikšiću.

3,4 SAD

Ostavite komentar