MTB maraton: Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru

sss.jpegMTBC Čiker iz Kraljeva (Srbija), u saradnji sa 8 turističkih organizacija, već tri godine organizuje veliki mtb „Čiker-maraton“ na relaciji Kraljevo – Pivsko jezero (Crna Gora). Prve godine maraton je bio deo IPA Projekta: „Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru“, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finasiran je od strane EU.

Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje 7 (sedam) dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i verske objekte naroda i verskih zajednica koje žive na tim teritorijama.

Trasa ovogodišnjeg maratona iz 2014. Godine polazila je iz Kraljeva i prolazila planinskim putevima planina Čemerno, Javor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Jabuka i Durmitor, prolazeći pri to kroz Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Pljevlja, Žabljak i Plužine. Trasa maratona se menja svake godine tako da se planira da narednih godina, pored već obuhvaćenih teritorija, obuhvati i teritorije Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Berana, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina i Šavnika.

Broj učesnika se svake godine povećava. Tako je na maratonu 2012. godine učestvovalo oko 60 učesnika iz Srbije i Crne Gore, 2013. godine je ukupno učestvovalo oko 90 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, 2014. godine je bilo i četiri učesnika iz Nemačke.

Očekuje se da će 2015. godine učešće uzeti i do 150 učesnika, pri čemu, pored učesnika iz zemalja u okruženju, postoje najave učešća biciklista i iz Italije, Mađarske i Nemačke.

Planinsko Biciklistički Klub ’’Čiker’’
Srbija, Kraljevo 36103, Nemanjina 5
E-mail: ciker.mtb@gmail.com
Kontakt Tel: +381641308175

Brošura 2013
Brošura 2014

Ostavite komentar