Google mape: Ucrtavanje planinarskih i biciklističkih staza

Već dugi niz godina, gotovo od samog starta Google Maps servisa, vrlo aktivno doprinosimo razvoju ovog sistema. Ucrtali smo hiljade kilometara puteva, stotine kvadratnih kilometara regiona, prenijeli stotine toponima sa starih jugoslovenskih vojnih mapa. Sve ove aktivnosti bile su uglavnom vezane za sjever Crne Gore. Posebno smo se posvetili onim segmentima koji su ostalim crtačima bili manje zanimljivi a to su ruralna i planinska područja Crne Gore. Pošto se intenzivno bavimo promocijom Crne Gore kao atraktivne destinacije kada je u pitanju aktivni odmor, smatrali smo da je jako značajno, kako iz informativnih tako i iz bezbjedonosnih razloga  ponuditi sve brojnijim posjetiocima naših planina bolju i precizniju orijentaciju dok planinare ili bicikliraju, ali i da lakše isplaniraju svoj odmor, i mogućnosti koje im se pružaju. Zato smo pored makadamskih planinskih puteva, ucrtavali i vidikovce, poznate izvore, tradicionalne katune i sve ostalo što može da bude od pomoći.

Pored biciklističkih staza, gdje obeležavamo zvanične staze, počeli smo od skoro da ucrtavamo i hiking staze na osnovu pouzdanih GPS treklogova koje smo sami napravili ili smo ih dobili od potvrđenih planinara. Tačnost ucrtanih planinarskih staza  je preciznija od samog GPS trekloga jer vršimo korekcije na osnovu 100% uvećanog satelitskog snimka gdje je god to moguće, tako da je na tim dionicama poklapanje u metar, a tamo gdje nije moguće razaznati stazu, pratimo snimljeni treklog. Na ovaj način do sada smo ucrtali većinu staza u sledećim regionima:

Namjeravamo da u narednom periodu ucrtamo sve postojeće planinarske staze u Crnoj Gori.

Kako ovo može koristiti?

  • Tradicionalno markiranje planinarskih staza farbanim oznakama, putokazima i piktogramima je najpouzdaniji način da bezbjedno stignete na odredište.
  • Specijalizovani GPS uređaji vam, u slučaju loše odrađene ili izblijedjele markacije,  ili markacije pokrivene snijegom, omogućavaju pouzdano rješavanje svih dilema u orijentaciji ako imate učitan pouzdan GPS treklog.
  • Svi današnji smart telefoni imaju ugrađene GPS module i uz odgovarajući softver, koji besplatno možete naći  na internetu, pružaju vam identične mogućnosti kao specijalizovani uređaji.
  • U slučaju da na terenu imate neke dileme, a nijeste pripremili GPS treklog (a na lokaciji na kojoj se nalazite je dostupan GSM signal i imate preplatu na internet), možete učitati google mape, provjeriti poziciju ili postojanje izvora na stazi a zatim poslati telefon u sleep mod zbog štednje baterije koji ćete aktivirati kod neke sledeće sporne tačke.
  • Google Maps aplikacija nudi i mogućnost čuvanja mapa kako bi ih kasnije mogli koristiti u offline režimu, čime se funkcionalnost proširuje.

Demonstracija

Na kraju, da kažemo da nijesmo sami u ovom poslu, da postoji veliki broj volontera i da je svaki od njih dao veći ili manji doprinos ovom sistemu odvajajući dio svog vremena za opštu korist čitave zajednice.

8 komentara na članku “Google mape: Ucrtavanje planinarskih i biciklističkih staza”

  1. Odlično. Pripremam se i ja da ucrtam neke staze, imam dobre trekove za moj kraj.

Ostavite komentar