Turistička signalizacija i vandalizam

Na glavnoj raskrsnici puteva za Plav, Gusinje i Murino, koja se nalazi u Brezojevicama, nedaleko od mosta na Limu, turistički putokazi ponovo su bili na meti vandala.

– Prije nekoliko dana polomljeni su neki od putokaza za Gusinje, Plav i Murino, dok su drugi išarani neukusnim grafitima. Primoran sam da nadležnoj opštinskoj službi predložim da uspostavimo stalnu saradnju sa MUP-om, čiji bi službenici u noćnim satima pojačali dežurstvo i obilazili glavne gradske saobraćajnice. Postoji i mogućnost da na glavnim raskrsnicama u Plavu, Gusinju i Murinu bude postavljen video-nadzor – ističe direktor plavske turističke organizacije Huso Brdakić. [1]

Slična sudbina je već zadesila je turističku signalizaciju i na teritoriji opština Andrijevica, Berane i Rožaje. Uništeni su brojni putokazi i signalizacija za Lokalne biciklističke rute [2], a signalizacija za nacionalnu Vrhunsku biciklističku rutu 3 – Čarobni istok gotovo da više i ne postoji [3].

Na meti su bile i table za Kulturne rute [4] koje u par navrata kradene ili obarane. Takođe, na nekim mjestima uništena je i signalizacija koju su Opština Berane i Lokalna turistička organizacija Berane postavile kroz Prekogranični projekat “Održivi turizam za jednake šanse”.

Pretpostavljamo da je slična situacija i u drugim opštinama na sjeveru Crne Gore.

Da li se neko u ovoj državi bavi daljom sudbinom implementiranih projekata za koja su odvojena ogromna finansijska sredstva, u većini iz EU projekata, ili se sve ovo radi proforme? Ko je nadležan za kasnije održavanje turističke signalizacije?  Da li je iko do sada procesuiran za ovo divljaštvo prema svima nama? Dodatno je zabrinjavajuće da neki pojedinci ovo rade iz nekih njima znanih političkih motiva, a u svemu ovome ima nerijetko i nacionalizma.

Ovom temom ćemo se pozabaviti u narednom periodu i pokušaćemo da saznamo od ljudi koji su bili uključeni u ove projekte odgovore na neka od ovih pitanja.

  1. www.pobjeda.me []
  2. Projekat Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Lokalnih turističkih organizacija Andrijevica i Plav []
  3. Projekat Ministarstva turizma u saradnji sa RRA za Bjelasicu, Komove i Prokletije []
  4. Projekat Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije u saradnji sa Lokalnim turističkim organizacijama []

Ostavite komentar