Dan planete Zemlje

U svijetu se danas obilježava Dan planete Zemlje, 22. april, sa ciljem da podsjeti u kakvom se stanju nalazi priroda naše planete.

Planeta Zemlja jedini je svemirski dom za današnjih sedam milijardi ljudi, te svu floru i faunu i jedino mjesto za koje naučnici tvrde da na njemu postoji život.

Svrha obilježavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Dan planeta Zemlje obilježava se u 150 zemalja, a ovogodišnja tema su “Zeleni gradovi”.

“Zeleni grad” je usko povezan za čistim oblicima prevoza, povećanjem broja zelenih površina i biciklističkih i pješačkih staza.

“Zeleni gradovi” su u svom osnovnom konceptu zdrava, i ugodna mjesta življenja, tzv. gradovi po mjeri čovjeka, u kojoj je kvalitet svakodnevnog života zadovoljavajući i gdje je uočljiva trajna briga za okolini.

Praznik posvećen planeti obilježava se od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

earth-day-254n2r2

Ostavite komentar