Austrijanci bicikliraju na posao

U nacionalnoj akciji „Biciklom na posao“ u Austriji učestvovalo je ukupno 2.210 poduzeća, od kojih je većina svojim zaposlenima  osigurala sigurna parking mjesta za bicikle te kabine za presvlačenje.
Kampanja pod nazivom „Beč biciklira na posao“ koju Grad Beč u saradnji s Austrijskim biciklističkim lobijem provodi od 2011. godine svake godine je sve uspješnija. Devet hiljada registrovanih bečkih učesnika u okviru ove akcije je iza sebe ostavilo 520 hiljada  kilometara, čime su gotovo 13 puta prevalili put oko svijeta.

Cilj akcije nije bio samo briga o zdravlju, zbog koje su se u akciju uključila i brojna poduzeća, čiji zaposleni najčešće cijeli radni ran provedu u sjedećem položaju, nego i smanjenje izduvnih gasova. U Beču je tokom akcije tako u atmosferu ispušteno 81 tona CO2 manje.

Slična se akcija sprovodi i cijeloj Austriji. Broj prevaljenih kilometara na nacionalnom nivou iznosi 1,4 miliona, a broj uključenih biciklista  23 hiljade.

U nacionalnoj akciji je učestvovalo ukupno 2.210 poduzeća, od kojih je većina svojim zaposlenim osigurala sigurna parking mjesta za bicikle te kabine za presvlačenje.

Učesnici s najvećom pređenom kilometražom, njih 280, će osim dobrom tjelesnom kondicijom i čistijom okolinom povodom završetka akcije biti i dodatno nagrađeni za svoj trud.

Ostavite komentar