Biciklima do estravele Gornjepoljski Vir

Društvo mladih ekologa Nikšić, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine opštine Nikšić  i biciklistički Klub Perun Nikšić organizovali su sportsko edukativni događaj: Biciklima do Estavele Gornjepoljski  Vir.

Direktor u Društvu  mladih ekologa Miodrag Karadžić rekao je da je projekat  Očuvanje i povećanje nivoa zaštite vodenog resursa u skladu sa standardima održivog razvoja  dio programa ENV.net  na  Zapadnom Balkanu i Turskoj koji sprovodi NVO Punto sud iz Italije, a koji se realizuje uz podršku Evropske unije.

Biciklistička tura je završna akcija treće faze ovog projekta, a imala je za cilj da se kroz bavljenje zdravim stilovima života promoviše Gornjepoljski vir.

Uloga Biciklističkog kluba Perun u ovom projektu bila je da osmisli biciklističku rutu odnosno priušti učesnicima da na ovoj relaks vožnju upoznaju nekolika sela koja okružuju Nikšić. Pored Branka Cerovića koji je na ovoj turi imao ulogu vodiča i mehaničara, među četrdeset biciklista bili su i Državni šampioni  Crne Gore u biciklizmu Nikolina Despotović kategotija (woomen) Miloš Mikić (Hoby sport) i Radule Cerović  (youth 15).

Biciklisti su krenuli od centra grada tačnije od spomenika kralja Nikole Petrovića Njegoša, ulicom Njegoševom pored Sportskog Centa prema Rastocima, zatim preko mosta na rijeci Bistrici došli u Ćemenca, zatim selo Glibavac. Kratka pauza i fotografisanje na Brezovačkom mostu, prolazak kroz Brezovik, Rastovac, Gornje polje. Na uređenom prostoru kod Vira gdje su postavljene klupe Boro Vuković iz Službe za zažtitu životne sredine opštine Nikšić prisutnima je ispričao edukativnu i zanimljivu priču o estaveli Vir. Grupa biciklista krenula je zatim na vožnju Zaoblaznicom Duklo Vidrovan (novi put koji se otvora do kraja oktobra).

Estavela Gornjepoljski vir jednoglasnom odlukom odbornika SO Nikšić proglašena je spomenikom prirode. Gornjepoljski vir se nalazi u sjevernom dijelu Nikšićke opštine na nadmorskoj visini od 628 metara. U vrijeme visokog vodostaja funkcionišu kao vrela, a u vrijeme sušnog perioda kao ponori. Kao jako vrelo Gornjepoljski vir „radi“ obično od polovine oktobra  do polovine juna. Ovaj prirodni fenomen je oduvijek bio predmet interesovanja naučne javnosti. Njegova voda Sušicom odlazi u Zetu, dalje u Moraču, Skadarsko jezero, a Bojanom stiže do Jadranskog mora.

Nigdje u Evropi nema da se na tako maloj udaljenosti nalazi estavela tolikih dimenzija i mukavica kao što je slučaj u Gornjem Polju.

Ostavite komentar