Ekološka država

Sigurno ste čuli slogan Wild Beauty pod kojim Crna Gora prezentuje svoju turističku ponudu širom svijeta? Onda bi trebalo da znate da je taj slogan motivisan prirodnim bogatstvima sjevera Crne Gore, gdje na geografski malom prostoru možete vidjeti najdublji kanjon u Evropi, najstariju prašumu, pećine, lednička jezera i rijeke, planinske masive toliko lijepe i različite da će vas ostaviti bez daha. Priroda je bila široke ruke kada je sjever Crne Gore u pitanju, pa nije ni čudo da ćete na sjeveru naći tri nacionalna parka, svaki različit i poseban i lijep na svoj način.

Sigurno ste čuli i to da je Crna Gora proglašena ekološkom državom? Ako ste to čuli, i ako ste bili u Crnoj Gori, onda ste se i sami uvjerili kakva je to laž, i kakva nerealna očekivanja stvara kod potencijalnih posjetilaca. Na žalost, Crna Gora nije ni blizu ekološkoj državi, i uprkos prirodnim bogatstvima kojima se dičimo, jedan od prvih utisaka koje će gosti sticati kad dođu jeste smeće, prljavština, neregulisana sječa šuma, istrebljivanje divljači, nekontrolisana eksploatacija šljunka iz naših rijeka, nelegalna gradnja. Uprkos strogim zakonima i regulativama, ovo je realno stanje na terenu. Razloga za to ima nekoliko – nerazvijena svijest kod stanovništva o važnosti očuvanja životne sredine, nekvalitetno sprovođenje zakona koji ovu oblast regulišu, nedostatak srestava za regulisanje odlaganja otpada, često i korupcija. Sa svim ovim problemima suočavaju se čak i nacionalni parkovi, koji bi teoretski trebali biti pod strogom zaštitom, ali realno nisu.

Zato, ako se uputite u ove krajeve jer želite da planinarite, vozite biciklo, splavarite, mušičarite – nemojte doći očekujući ekološku državu. Dođite sa znanjem da imamo mnogo problema, da radimo na tome da ih otklonimo, i da srećom, kad izađete iz naseljenjih područja i počnete se penjati na planine, naći ćete divlju ljepotu sa početka priče. Ona postoji, samo smo je mi sami često zatrpali smećem.

Jedan komentar na članku “Ekološka država”

  1. Zalosno. Nikad mi nije bilo jasno kako ljudi mogu da bace nesto u rijeku ili da na izletu smece ostave za sobom, kao da vise nikad na to mjesto nece da dodju. Nase odvajanje smeca. 🙁

Ostavite komentar