Vožen prvi ovogodišnji Critical Mass

U Podgorici je danas održana masovna biciklistička vožnja (Critical mass), kojom se glavni grad Crne Gore svrstao u one velike ljudske naseobine na planeti koje posljednjih decenija organizuju ovakve fešte.

Na prvom ovogodišnjem Critical Mass-u ‘pedalalo’ je stotinak biciklistkinja i biciklista, uključujući najmlađe.

Ovo je treća godina zaredom da se u Podgorici organizuje Critical Mass, a ova vožnja je bila posvećena pokojnom dr Ranku Radoviću, nekadašnjem ministru održivog razvoja i zaštite životne sredine. “ Bio je kratko na toj dužnosti, ali dovoljno da ostavi poruku – na posao je dolazio vlastitim biciklom. Kada je podnio ostavku krajem 2003, bicikl je poklonio najboljem učeniku jedne podgoričke škole”, podsjećaju organizatori vožnje na poznatog arhitektu.

Kao i ranije, i današnju vožnju organizovala je grupa entuzijasta i entuzijastkinja, koja je, u međuvremenu, postala nevladina organizacija Biciklo.me.

Vožnja je počela u 12.30 sa Trga Republike, a vozilo se preko mosta Milenijum, do Hrama Hristovog Vaskresenja, kružnog toka kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, pa do raskrsnice kod RTCG, a onda preko mosta Union brige i pored hotela City, pa pokraj Sahat kule ponovo na trg sa koga se krenulo.

Policija je asistirala organizatorima, blokirajući saobraćaj motornim vozilima na raskrsnicama i kružnim tokovima u vrijeme prolaska biciklističke kolone.

Tokom vožnje se nije desio ni jedan incident.

Za početak Critical Mass se uzima 1992, kada se nekoliko desetina biciklista/biciklistkinja provozalo zajedno San Franciskom, mada je sličnih zajedničkih vožnji bilo i 70-ih godina u Švedskoj. Ime potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti i biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljaju dok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu.

Ostavite komentar