Podgorica kao grad biciklista i pješaka

Mladi kolicije Evropsko lice Podgorice, zajedno sa prof. dr Draganom Bogojevićem su podržali akciju nevladine organizacije Biciklo.me. Riječ je o grupnoj gradskoj vožnji biciklima pod nazivom Critical mass.

Kako su saopštili iz koalicije, cilj događaja je rekreacija građana, popularisanje biciklizma kao najzdravijeg vida gradskog saobraćaja i unaprjeđenje saobraćajnih navika, u namjeri da se skrene pažnja na činjenicu da vožnja automobilom ima alternative.

evr
Fotografije: Igor Milić

„U programu koalicije Evropsko lice Podgorice jasno je naglašeno da ćemo se zalagati da svi djelovi grada, gradski blokovi i prigradska naselja dobiju svoje otvorene javne prostore po kojima će biti prepoznatljivi. Podgorica će postati grad biciklista i pješaka. Obilježićemo i napraviti minimum 30 km biciklističkih staza i obezbijediti parking mjesta za bicikla na području Glavnog grada, dok će uži centar grada biti pretvoren u pješačku zonu. Zbog toga podržavamo sve aktivnosti koje idu u pravcu stvaranja uslova za pravu biciklističku infrastrukturu, kakvu naši građani zaslužuju, a jedan od načina da se to postigne je i kroz Zeleni budžet, koji će prihode ubirati od naplate parkinga i biti usmjeren za izgradnju biciklističke i pješačke infrastrukture“, kaže se u saopštenju koalicije Evropsko lice Podgorice dostavljenom Portalu Analitika.

Ostavite komentar