Kajaking u regionu

Iako kajaking nije razvijen kako treba, i nema mnogo lokalnih entuzijasta koji se ovim sportom bave, potencijali rijeka na sjeveru su ogromni kada je ova aktivnost u pitanju. Ono što je posebno značajno je činjenica da na relativno maloj teritoriji postoje potpuno različite vode koje zahtijevaju različite stepene vještine u kajakaštvu, i pritom nude različite vidove uživanja – od mirnog i opuštajućeg veslanja, do adrenalinski napete borbe sa bukovima. Da bismo vam ove različite mogućnosti vjerno dočarali, opisaćemo tri lokacije koje su potpuno različite jedna od druge.

Rijeka Ljuča i Plavsko jezero

Rijeka Ljuča nastaje spajanjem brzih, planinskih rijeka Vruje i Grnčara, nastalih otapanjem snijega i leda na Prokletijama. Ove brze rijeke se spuštaju u gusinjsku dolinu, tu se smiruju i stvaraju Ljuču. Ljuča je mirna voda, koja pravi cijeli niz meandara na svom putu do Plavskog jezera, u koje se i uliva. Oivičena je vrbama, od njih prima i nestvarnu zelenu boju, pa je osjećaj dok ovuda prolazite kao da plovite kroz mirni, zeleni tunel. Mirno i polako ćete stići u Plavsko jezero, gdje se pogled otvara na sve strane. I jezero i Ljuča su puni ribe, neumorno je čuvaju članovi fly-fishing kluba Plavsko jezero, i ima tu i velikih primjeraka koji ne treba da vas iznenade.

Ove vode su idealne za početnike, za porodične ljude koje ne privlači adrenalin ali vole da borave na vodi i posmaraju okolne vidike. Nivo zahtjevnosti na ovoj lokaciji je 1.

Rijeka Lim od Plavskog jezera do Andrijevice

Iz Plavskog jezera nastaje rijeka Lim, koja povezuje niz gradova od Crne Gore do Srbije i Bosne i Hercegovine. Lim je već rijeka poznatija kajakašima i rafterima, i na njoj se svake godine održava Limska regata, a razlog zašto je ova voda privlačna ljudima koji vole sportive na vodi jeste činjenica da Lim ima i mirne djelove, ali i iznenađujuće zahtjevne bukove, od kojih je najizazovniji onaj u kanjonu Tifran kod Berana. Međutim, mi smo za vas odabrali manje zahtjevnu dionicu od Plavskog jezera do Andrijevice. Na samom početku svog toka, Lim će vam djelovati mirno, krivuda kroz šumom oivičenu dolinu i kroz poznati mušičarski revir u Brezojevicama. Ali brzo nakon ovog sela, voda postaje brža, pogotovo ako je vodostaj visok. I onda se do Andrijevice smjenjuju mirne vode i brzaci. Za kajakaše koji imaju iskustva ova dionica će pružiti i dozu adrenalina, pogotovo na proljeće, ali i periode odmora kada se voda smiri. Stepen zahjtevnosti na ovoj vodi je 1-2.

Perucica, Kuckaja i Zlorečica

Kada se priča o kajakingu, obično prvo na pamet padaju velike rijeke, Lim ili Tara. Međutim, naš region je bogat vodom, i pritoke ovih rijeka su brze, planinske rijeke, koje su na proljeće prava poslastica za iskusne kajakaše željne istinskog adrenalina. Među njima se posebno izdvajaju Perućica i Kuckaja, koje se spajaju i prave Zlorečicu, koja se potom uliva u Lim. Ovo su čiste, brze, tirkizne vode, prave planinske, na kojim ćete naći i vodopade, bukove, virove i brzake. U vrijeme niskog vodostaja djelovaće mirno i bezazleno, osim na pojedinim mjestima, ali na proljeće postanu divlje jer im otopljeni snijeg sa svih planina koje ih okružuju da ogromnu snagu.

Ove smo vode isprobali na jesen, kada je vodostaj dosta nizak, ali je prolazak moguć pod uslovom da se dobro pazite raznih prepreka kao što su oborena stabla i granje. Napravili smo i video klip da vam dočaramo kako ova voda izgleda u ovom periodu. Na proljeće smo ovdje zatekli iskusne kajakaše iz Austrije, koji obilaze cijelu Evropu u potrazi za izazovnim brzim vodama, ali se svake godine vraćaju upravo ovdje. Svima koji žele da ovu vodu isprobaju kada je vodostaj visok savjetujemo oprez, i ne preporučujemo ove lokacije nikome sem vještim kajakašima! Stepen zahtjevnosti je 1-4.

Osim činjenice da nema lokalnih entuzijasta koji bi širili ponudu kada je kajaking u pitanju, još jedna značajna prepreka za razvoj ove aktivnosti je činjenica da još uvjek nijedna opština u ovom regionu nema adekvatno regulisan problem odlaganja otpada, pogotovo u ruralnim zonama. Rezultat toga je činjenica da ćete često u rijekama naći otpad koji mještani tu bacaju, u nedostatku nekog drugog rješenja, ali i zbog pomanjkanja svijesti o tome koliko je važno očuvati prirodne resurse koje imamo. I država, i lokalne samouprave i građani na putu ka Evropskoj Uniji počinju da rade na rješavanju ovog problema, ali je to process koji će potrajati. U međuvremenu, vi koji volite kajaking znajte da ćete ploveći Ljučom, Plavskim jezerom i Limom sigurno naići na plastične kese, ali znajte da postoje i vrijedni ljudi koji besomučno pokušavaju da očiste ove vode, prevashodno ribolovci. Ovog problema skroro da i nema na manjim vodama, pritokama Lima, kao što su Kuckaja, Perućica i Zlorečica.

nto-mne-podrska

Ostavite komentar