Bandera od Starca

Starac je planina koja pripada plavskom dijelu Prokletija i nalazi se u graničnom pojasu sa Kosovom. Greben Starca je priroda oblikovala u obliku pravilne potkovice čiji lijevi krak (Mladica) počinje iz velikog četinarskog kompleksa Babine gore, a desni krak (Mali Starac) se izdiže lagano iz pravca prevoja Dio, dok se čelo grebena pruža visoko i strmo iznad babinopoljske doline koja se u daljini završava predivnom Bogićevicom iznad koje dominiraju Hridski krši. Unutrašnjost potkovice je jedan veliki terasasti valov bogat vodom sa vidljivim tragovima glacijalne erozije. Krešendo ove očaravajuće prirodne kompozicije su dva vrha koja izrastaju iz središnjeg dijela grebena – u centru Bandera (2426m) a desno od Bandere nešto niži Starac (2352m).

Do Starca se može doći pješačkim stazama iz više pravaca: iz Babinog polja, iz sela Meteh, graničnim grebenom iz pravca Pasjeg vrha, iz Bjeluhe ili Boluge, sa prevoja Čakor.

U ljetnjim mjesecima prevoj Čakor (1859m) je lak i dobar start za ovu turu. Polazi se iz Murine sto godina starim putnim pravcem za Peć, preko sela Velika, pa serpentinama do drugog po nadmorskoj visini drumskog prevoja u Crnoj Gori. Vožnja ovim predjelima je sama po sebi atrakcija i lijepo se upotpunjuje sa ovom pješačkom pričom.

Od prevoja vidljiva staza kreće južno preko pašnjaka kojom se laganim usponom stiže do Ravnog brda (2040m) odakle se pruža lijep pogled na okolinu i kompletan greben Starca. Nastavlja se niz strmu travnatu padinu preko Djevojačkog krša do prevoja Dio (1915m), a onda se kroz četinarsku šumu izlazi na desni krak potkovice (Mali Starac) odakle se grebenom stiže do oba vrha.

Sa Bandere od Starca se pruža prekrasan pogled na gotovo čitave Prokletije, na babinopoljsku dolinu, Babinu goru, Čakor i okolne planine Planinicu, Vaganicu i Štit, na Visitor i na nešto dalje Komove i Hajlu.

Izvora sa pijaćom vodom ima dovoljno. Prvi je na prevoju Čakor a ostali se nalaze duž staze.

Ovo je jedna lagana i opuštajuća ruta do nepravedno zanemarenog kraja koji po svojoj ljepoti nimalo ne zaostaje u odnosu na neke druge poznatije planinarske destinacije ovog regiona. Dva po visini respektabilna planinska vrha, prirodne ljepote i mnogo katuna kojih ima u okolini garantuju lijep planinski doživljaj.

NAPOMENA: Staza nije markirana.

Istraživanje ove staze podržano je od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore!

GPS trek (istraživanje okoline i povratak kroz glacijalni cirk)

GPS

VRHOVI KOJI SE VIDE SA BANDERE (CRNI KRŠ)
BANDERA OD STARCA

Ostavite komentar