Moja Planeta: Promocija TT3 biciklističke rute

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije je nevladina organizacija koja se bavi regionalnim u ruralnim razvojem sjeveroistočnog dijela Crne Gore. Kako ovaj planinski kraj ima značajne resurse za razvoj planinskog turizma, tako je i većina projekata agencije fokusirana upravo na ovaj sektor. Do danas je agencija uspostavila niz biciklističkih i planinarskih staza, kulturne rute, unaprijedila kapacitete nacionalnih parkova „Biogradska Gora” i „Prokletije”, sa Gorskom službom spašavanja proširila njihovu pokrivenost i na ovaj dio Crne Gore i unaprijedila kapacitete lokalnih subjekata da se bave ovom značajnom djelatnošću, pružala obuke za turističke i planinske vodiče, a radi i na uspostavljanju fly-fishing revira i nadgradnje ove vrste ponude u regionu kroz saradnju sa lokalnim klubovima. Agencija sve ove projekte sprovodi uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i EU fondova, i uz saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama.

Raj za bicikliste Završetkom projekta Vrhunska biciklistička staza 3, jedne od pet nacionalnih staza koja pokriva šest opština sjevernog regiona Crne Gore, stvorena je osnovna infrstruktura za razvoj lokalnih biciklističkih staza. RRA BKP je u oktobru 2012. godine započela realizaciju projekta „Lokalne biciklističke staze u opštinama Andrijevica i Plav” koji će se realizovati kroz nekoliko faza. Tokom prve faze projekta, menažer projekta za komponentu planinski turizam je zajedno sa Jovanom Erakovićem, ekspertom na ovom projektu, posjetio opštine Andrijevica i Plav u cilju definisanja lokalnih biciklističkih ruta. Tokom ove početne faze projekta tim je obišao najatraktivnije dionice za buduće biciklističke staze. Obzirom da se prirodni resursi smatraju najvećim bogatstvom ovih dviju opština, RRA tim je prilikom definisanja biciklističkih ruta uvrstio one koje prolaze pored katuna, rijeka, šuma, pašnjaka itd. U obilasku staza učestvovali su i lokalni poznavaoci terena koji su predložili najbolje rute za promociju turističkih resursa njihovih opština. Obilazak terena je trajao šet dana i za to vrijeme je obišli su 360 km staza.

Druga faza projekta je počela u decembru i trajaće tri mjeseca. Ova faza obuhvata aktivnosti na pripremi plana signalizacije, trek logova i sadržaja za vodiče. Postavljanje signalizacije, koje će biti sprovedeno u skladu sa standardima Ministarstva održivog razvoja i turizma, i štampanje vodiča sa detaljnim opisom staza je planirano za proljeće. Po planu, projekat lokalnih biciklističkih staza Plav i Andrijevica će biti završen do početka turističke sezone 2013.

Vrhunska biciklistička staza 3
ČAROBNI ISTOK

Ova ruta upoznaće znatiželjnog i otkrića žednog putnika na dva točka sa carstvom u kome se visine i daleki vidici prepliću sa tajanstvenim šumama i dolinama, a pejzaži se mijenjaju i razlikuju kao da su udaljeni stotinama kilometara. Iz planinske samoće u pitome naseljene predjele, iz zelenih prostranstava u plavetnilo jezera i rijeka, sa krševa i litica u pašnjake i livade – to je meni za ovu veliku gozbu, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim ili gladnim trajnih uspomena. Proći rutu TT3 nije lako. No da bi se savladala dovoljna je dobra a ne vrhunska kondicija – daleko važniji će biti pozitivni pristup, dobra volja i dobro planiranje (tako da za teže dionice uvijek bude dovoljno vremena). Krajevi kroz koje ćete proći neće prestajati da vas ushićuju i inspirišu, a konačni dobitak – poezija putovanja egzotičnim predjelima i sreća da vidite neka od najljepših mjesta u Crnoj Gori – biće neuporedivo veći od količine uloženog napora. Svaki pravi ljubitelj prirode zna da je ovo – odlična trgovina.

Prije polaska je do bro znati

Tura se može preći i sa teretom na biciklu (oprema za kampovanje i sl.) ali zbog pojedinih težih djelova preporučujemo da teret bude što manji – uz dobro planiranje, noćiti se može uvijek pod krovom, a i zalihe hrane i vode ne moraju biti veće od poludnevnih. Voda na svim usputnim izvorima je dobra za piće. Zbog zabačenosti nekih djelova preporučuje se vožnja u društvu, a kao minimum opreme treba imati kartu i kompas (ili mnogo bolje, GPS uređaj), mobilni telefon, baterijsku lampu, osnovni alat za bicikl i rezervnu gumu.

Obuka za rendžere u NP „Prokletije”

Nacionalni park „Prokletije” je najnoviji nacionalni park u Crnoj Gori, proglašen od Vlade Crne Gore 2009. godine. U toku ove godine RRA je sa Nacionalnom parkom „Prokletije” aktivno sarađivala i pružala podršku u unapređenju kapaciteta upravljačke strukture parka, kao i na uređenju prostora i nabavci opreme za kancelarije nacionalnog parka u Plavu. U toku je i priprema tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za posjetioce u Gusinju. Među svim aktivnostima koje je u ovom parku sprovela Regionalna razvojna agencija je i obuka rejndžera, čuvara, volontera i svih zainteresovanih subjekata voljnih da podrže napore nacionalnog parka u očuvanju zaštićenog područja Prokletija, koja je održana 19. decembra 2012. u Plavu. U okviru ove obuke učesnicima su prenešena znanja i iskustva vezano za nacionalne parkove u Evropi, ali jedan od ciljeva obuke je bio i da se porazgovara o važnosti uluge lokalnog stanovništva u očuvanju parka, kao i koristima koje bi stanovništvo moglo imati od parka. Treningu su prisustvovali mladi ljudi iz regiona Prokletija koji su veoma aktivni u oblasti turizma, sportskih aktivnosti, životne sredine i poljoprivrede. Trening je vodio iskusni stručnjak za zaštitu životne sredine Martin Šolar, direktor Nacionalnog parka „Triglav” u Sloveniji.

www.mojaplaneta.net

Ostavite komentar