Više od staze: Katunski put Granični visovi

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije je ove godine realizovala novu tematsku stazu pod nazivom Katunski put – Granični visovi, koja povezuje brojne katune od Čakora do Hajle, pretvarajući tu pograničnu i zaboravljenu zonu u svojevrsnu turističku atrakciju.

Staza duga preko 150 km kompletno je signalizirana a namijenjena je za pješačenje, biciklizam i džip ture. Na stazi su uređeni brojni vidikovci, postavljene su u 24 katuna velike info table sa detaljnom mapom, u pet katuna su napravljeni ograđeni kampovi sa ljetnjikovcem, ognjištem i mjestom za tuširanje koji se mogu besplatno koristiti a kod porodica koje održavaju kampove moguće je iznajmiti i opremu za kampovanje. Pored svega toga, brojni katunjani su prošli obuke u pružanju turističkih usluga i ubuduće svi ljubitelji nedirnute prirode mogu uživati u njihovoj autentičnoj ponudi, od katunske zdrave hrane do  jahanja konja ili učestvovanja u svakodnevnim katunskim aktivnostima. Jedan zapostavljeni i nepristupačni region dobio je konačno svoje mjesto na turističkim mapama.

Posebno je pohvalno što je kroz ovaj projekat donirano 50 solarnih panela, isključivo porodicama koje se bave stočarstvom u katunima koje povezuje ova tematska staza, čime su, pored brojnih obuka, i na ovaj način ojačani njihovi kapaciteti. Dodjelom solarnih panela, sve i da turizam ne zaživi u ovim planinanama – što dalje zavisi od brojnih faktora – ovaj projekat je već u samom startu ostvario brojne pozitivne efekte kada je u pitanju lokalno stanovništvo i ruralni razvoj.  Ali,  došli su i prvi turisti… na Čakoru, na Mokroj, na Cmiljevici. Bravo!

U sklopu projekta urađen je i kvalitetan propagandni materijal: brošure, mapa biodiverziteta, bilbordi na magistrali, odličan film i websajt na tri jezika.

Više informacija na WWW.KATUNROADS.ME

 

Jedan komentar na članku “Više od staze: Katunski put Granični visovi”

Ostavite komentar