Zelenim dolovima do Cmiljevice

U svakoj opštini postoje neki lijepi predjeli dobro znani samo onima čija se imanja nalaze tamo a kojih, kada se nabrajaju prirodne ljepote opštine, nikada nema u pričama ili na nekim turističko-promotivnim listama. Predjeli koji vas, kada prvi put prođete njima, ostave bez daha i natjeraju da se zapitate: kako je moguće da nikada prije nisam bio ovdje?

Jedan od tih takvih krajeva je brdski pojas koji od sela Petnjika (750m) i Zagorja (843m) vodi preko Krčeva (1100m), Debelog brda (1478m), Ostrožera (1456m) i Dolova pravo na već mnogo poznatiju planinu Cmiljevicu (1963m). Ova nepravedno zapostavljena nepregledna prostranstva zelenih livada, koja su naročito lijepa u proljeće kada sve procvjeta a stada ovaca poslije zime krenu na ispašu u katune, jedna je od lijepih alternativnih putanja za bicikliste koji su namjerili prema Rožajama i žele da izbjegnu opasnu magistralu i brojne tunele a ne smeta im vožnja po makadamima. Na Cmiljevici se mogu povezati sa TT3 rutom. Za one koji su odsjeli u Beranama ovo je samo jedna od brojnih mogućnosti da biciklom istraže fantastične planinske predjele opštine Berane.

Staza polazi iz Berana preko prigradskog naselja Luge (688m) odakle se makadamom izmedju brda Bukovac (967m) i Glavica (900m) dolazi u selo Zagorje, a od Zagorja kreće uspon na Krčevo i dalje već pomenutom putanjom prema Cmiljevici. Od Krčeva uspon nije previše zahtjevan, izuzev na par kratkih dionica, i pravo je uživanje voziti solidnim makadamom pored koga se često smjenjuju stočarski stanovi. Preko Dolova smjer nas vodi prema Džakovici, a od Džakovice krećemo prema lijepim katunima na Cmiljevici Mokrom dolu (1670m), Petkovom dolu (1770m), Lokvi (1830m) i Murgašu (1670m). Biciklisti koji su na proputovanju i cilj im je Rožaje mogu se od Džakovice (1620m) spustiti prema skijalištu Lokve (1480m) odakle je lako zaobići veoma dug i slabo osvijetljen tunel i izaći sa njegove druge strane na magistralni put. Mada, kada su već dovde dobiciklirali, mi predlažemo da obiđu pomenute cmiljevičke katune i da se poslije Petkovog dola, kod Košutine lokve (1720m), uključe na TT3 stazu odakle će ljepšim pravcem, pored Vrela Ibra stići u Rožaje.

Nakon uživanja u planinskom ambijentu i obilaska katuna krećemo od Murgaša na dugotrajni spust preko Skrobutače (1450m) i Luka (1230m), a onda dolinom Kaludarske rijeke, preko sela Kaludra (885m) sve do Berana ka finišu ove avanture.

Za one koji žele da predahnu u planini, isplaniraju biciklističku turu dužu od jednog dana, imamo i lijepe vijesti. Do polovine 2017. u ovoj zoni će biti napravljeni kampovi i odmorišta, duž jedne nove biciklističke staze koja će povezivati Crnu Goru i Kosovo, upravo ovakvim, malo znanim predjelima. Čak ne morate ni nositi svoje šatore, moći ćete da ih iznajmite na licu mjesta! Dobar dio katuna na ovom potezu će dobiti i solarne sisteme, pa se nadamo da će se ovakvim i sličnim aktivnostima ova lijepa planinska zona oživjeti.

Istraživanje ove staze podržano je od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore!

GPS

2 komentara na članku “Zelenim dolovima do Cmiljevice”

Ostavite komentar