Rad na Open Street Map

Prije tri mjeseca počeli smo sveobuhvatan rad na OSM (wikipedia) online mapi koju koriste mnoge aplikacije za navigaciju i snalaženje na terenu koja je, kada je Crna Gora i naš sjeveroistočni region u pitanju, bila potpuno neupotrebljiva zbog vrlo malo unesenih informacija a to što je uneseno uglavnom se odnosilo na urbani dio, odnosno uža gradska jezgra. Počeli smo od osnove, crtajući prvo poligone i multipoligone kojima smo pokrili šumske predjele, livade, rijeke i jezera, obale, a multipoligoni se u hodu dorađuju tako da postaju sve detaljniji. Uporedo unosimo puteve i pješačke staze, brojne toponime, kao i mikrolokalitete koje na terenu prikupljamo od mještana a koji nisu do sada bili poznati na mapama. Kada biciklirajući ili pješačeći na terenu naiđemo na česmu ili izvor, vidikovac, otvorenu kolibu pogodnu za sklonište od oluje, obavezno uzimamo GPS lokaciju na osnovu koje prikupljene podatke prenosimo u OSM.

Pored već pomenute metodologije koristimo i komplikovanu tehniku prenosa informacija sa skeniranih vojnih mapa gdje putem brojnih kontrolnih tačaka razvlačimo skeniranu mapu na tačne satelitske koordinate čime dobijamo pouzdano preklapanje toponima. Koliko su tačne informacije na vojnim mapama toliko su tačne i informacije koje mi ovim metodom unosimo u OSM.

Do sada je utrošen veliki broj radnih sati u ovom entuzijastičkom projektu, ali nastavljamo i dalje pa dokle stignemo.

OPEN CYCLE MAP

OSM imaju i lejer CYCLE MAP namijenjen biciklizmu tako da smo obilježili sve nama poznate signalizirane biciklističke rute koje prolaze Crnom Gorom, tako da smo dobili jako zanimljivu mrežu biciklističkih (turističkih) putanja a GPS trekove i opise možete naći na ovom sajtu. Međutim, pored već predstavljene mogućnosti da koristite naš sajt kao navigator, sada imate potpuno novu  soluciju da se bez trekloga uspješno orijentišete na terenu. Dovoljno je da na mobilnom telefonu imate instaliranu neku od GPS aplikacija koje nude opciju učitavanja Open Cycle Map i to bi bilo sve. Kompletna mreža crnogorskih biciklističkih staza biće uvijek sa vama. Jedna od takvih aplikacija je i Runtastic Mountain Bike a kao dodatnu opciju imate i spremanje ovih mapa za korišćenje u offline režimu tako da vam u tom slučaju više nije neophodna ni internet konekcija.


Crvena: nacionalne TT rute – Plava: lokalne rute

PEAK FINDER

Da li ste se ikada zapitali dok planinarite ili vozite biciklo kako se zove neki vrh ili brdo pored koga prolazite, ili kada osvojite neki vrh kako se zovu okolni vrhovi na panorami u kojoj uživate? Peak Finder je jako zanimljiv servis koji omogućava da pomoću aplikacije instalirane na mobilnom telefonu saznate imena vrhova koji se nalaze okolo vas i njihove nadmorske visine. Sjajno, zar ne? Međutim, kod nas je ova aplikacija bila potpuno neupotrebljiva jer je u bazi podataka imala informacije tek o nekoliko poznatih vrhova. Gdje god da je okrenete prikazivale su se konture brda bez podataka. Zato smo u sklopu ovog volonterskog posla riješili da osposobimo i ovu aplikaciju, tako da smo do sada za naš region dodali veliki broj vrhova i njihove nadmorske visine i sada se (u našem regionu) ova aplikacija sa uživanjem može koristiti. U budućnosti nastavićemo sa dodavanjem informacija dok ne unesemo sve poznate toponime.

Brauzer verzija, primjer za Visitor.

Sve ovo predstavlja samo dodatnu mogućnost u snalaženju na terenu, jer je turistička signalizacija na mnogim mjestima zbog nemara, lopovluka ili bahatosti uništena a nekada se ne možete potpuno pouzdati ni u farbanu planinarsku markaciju jer smo i tu često nailazili na traljavo odrađen posao ili potpuno izblijedjelu i jedva vidljivu markaciju.  Ako nijeste sigurni kako se koristi GPS tehnologija i ne snalazite se najbolje u prirodi, najbezbjednije je potražiti iskusnog vodiča. Pedalaj.me samo nudi mogućnosti ali ne preuzima nikakvu odgovornost.

Na ovom linku možete provjeriti naš trenutni doprinos u razvoju OSM.

Opštine na kojima smo radili: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Mojkovac, Kolašin, Petnjica, Podgorica, Rožaje, Pljevlja, Žabljak, Šavnik. Do sada smo obradili 30 vojnih mapa koje pokrivaju ovaj region.

OVAKO SU IZGLEDALE OSM PRIJE NAŠEG AŽURIRANJA:

PREPORUČENE MOBILNE APLIKACIJA ZA OSM:
OSMAND
ORUX MAPS
VIEW RANGER
MOTION X

Za outdoor aktivnosti preporučujemo web platformu WAYMARKED TRAILS koja koristi OSM bazu podataka a staze su lijepo razvrstane po kategorijama.

12 komentara na članku “Rad na Open Street Map”

  1. Izuzetan posao. Rijetko se sreće takav entuzijazam. Svaka čast i skidam kapu na svemu što radite na promociji biciklizma i planinarenja u Crnoj Gori. Valjda će nekad i nadležni shvatiti koliki dopinos dajete promociji turizma.

  2. Jovane svaka ti cast.
    Uradio si vise sam na promociji Crne Gore i turizma nego gomila ovih lezilebovica iz turistickih organizacija koje nije sramota da nista ne rade i zive na nasoj grbaci.

Ostavite komentar