Andrijevica: Japanske trešnje u Mojanu

14606285_347853875557727_365288205937509663_nJuče je u sklopu parka koji pripada outdoor centru Mojan posađeno pedeset sadnica japanske trešnje koje je počasni konzulat Crne Gore u Japanu poklonio selu Japan za desetogodišnjicu nezavisnosti Crne Gore. Pored Andrijevice i sela Japan, ovakav poklon su dobile još i opštine Podgorica i Cetinje, tako da budući avanturistički centar Mojan, uz svoju osnovnu namjenu pružanja turističkih usluga, postaje zvanično i treći park prijateljstva u Crnoj Gori između naroda Japana i naroda Crne Gore.

Delegaciju Japana, koju je predvodila zamjenica počasnog konzula Kieko Oku, je prvo u svom kabinetu primio gradonačelnik Andrijevice Srđan Mašović, a onda je delegacija stigla u selo Japan gdje im je bio priređen srdačan doček od mještana sela i predstavnika outdoor centra Mojan.

Simbolično su prve tri japanske trešnje posadili gospođa Kieko Oku, predsjednik mjesne zajednice Japan Tomislav Fatić i menadžer opštine Andrijevica Miodrag Ivanović, a onda je u objektu outdoor centra Mojan upriličen i svečani ručak a na trpezi su bili tradicionalni crnogorski kulinarski proizvodi.

Na kraju prijateljskog druženja sa delegacijom Japana, zamjenica konzula Kieko Oku je selu Japan poklonila skupoceni tanjir sa motivom planine Fudži i trešnjinim cvjetovima, što simbolički asocira i na vrhove Komova koji se izdižu iznad sela Japan i na novoposađeni park prijateljstva. Tanjir je napravljen od posebne vrste japanskog porculana koji se koristi samo za izradu posuđa za carsku porodicu, i poklon ove vrste po japanskoj tradiciji, kako je navedeno, predstavlja veliku ukazanu čast onome kome se daruje. Poklon će trajno biti izložen u objektu outdoor centra Mojan.

Predsjednik mjesne zajednice Japana Tomislav Fatić je u ime sela uzvratio poklonom koji je sačinjavao set proizvoda tradicionalne narodne radinosti koji su obilježje ovog podkomovskog kraja.

Kada japanske trešnje jednog dana porastu i počnu da cvjetaju biće još jedna dodatna atrakcija koja će da upotpuni turističku ponudu podkomovlja i outdoor centra Mojan.

2 komentara na članku “Andrijevica: Japanske trešnje u Mojanu”

Ostavite komentar