Oko 200 hiljada turista u zaštićenim prostorima

Nacionalne parkove Crne Gore, odnosno tri parka u kojima se vrši naplata ulaznica, do novembra 2013. godine je posjetilo oko 200.000 posjetilaca, što je oko 32 hiljade više nego lani. Najveće učešće u ukupnim prihodima preduzeća imaju prodate ulaznice i prihodi od raftinga. Prema podacima Službe za finansijsko – računovodstvene poslove prihodi od prodatih ulaznica su 39,60 odsto veći u odnosu na prošlu godinu.

„Uzimajući u obzir još uvijek aktuelnu svjetsku ekonomsku krizu koja se odražava na sve segmente ljudskog života, može se reći da je ovo očekivano povećanje. Isto tako, povećanje broja posjetilaca u odnosu na prošlu godinu je posledica poboljšanja kvaliteta usluge koje Javno preduzeće za Nacionalne Parkove Crne Gore nudi potencijalnim korisnicima, odnosno turistima“, kazao je šef Službe za finansijsko – računovodstvene poslove Jasmin Spahić.

Turistička sezona 2013. godine u JPNPCG, je karakteristična i po uvođenju trodnevnih ulaznica koje su naišle na veliku zainteresovanost turista.

„Prihodi od raftinga, kao jedna od vodećih stavki prihodne strane JPNPCG, takođe bilježi rast u odnosu na 2012. godinu i broj turista je bio oko 12.000. Iako procenti ne ukazuju na značajnu razliku u odnosu na prošlu godinu, može se reći da je turistička sezona i što se raftinga tiče bila uspješna. Vremenske prilike u prvoj polovini rafting sezone nijesu bile povoljne“, dodao je Spahić.

Značajne rezultate nakon sezone zabilježio je NP Skadarsko jezero gdje je bilo skoro 25 odsto više posjetilaca. Razlog za to, smatra Spahić, su povoljne vremenske prilike i poboljšana turistička ponuda parka, ali uticaj imaju i prihodi od ribolovnih dozvola.

Najveću posjećenost, kao i godinama unazad, bilježi NP Durmitor koji je posjetilo više od 100.000 turista. To je, ako uporedimo sa prošlom godinom, značajno više jer je prema podacima iz 2012. godine na Durmitoru bilo 82.105 posjetioca.

“Najveća koncentracija turista je bila na Crnom jezeru i na rijeci Tari, kao najatraktivnijim djelovima ovog parka. Osim toga, radnici Službe zaštite i Službe za promociju, marketing i edukaciju su svojim profesionalnim odnosom i prema prirodi parka i prema posjetiocima, uticali da se turistički proizvod NP Durmitor visoko pozicionira u svijesti turista i doprinese dobrim preporukama i ponovnim posjetama”, kazao je on.

U ukupnim prihodima, u toku turističke sezone, ostvareni su značajni prihodi i od parkinga, ribolovnih dozvola, izdavanja čamaca na Crnom jezeru, noćenja u motelu „Radovan luka“.

Posjeta u NP Biogradska gora je bila na istom nivou kao i prošle godine, odnosno, nešto više od 22.000 je posjetilo ovaj NP. Sa druge strane, zbog ometanja nadzornika od strane grupe mještana da obavljaju svoje redovne aktivnosti na ulaznokontrolnim punktovima, u NP Lovćen nije vršena naplata ulaznica. S tim u vezi će Nacionalni parkovi Crne Gore preduzeti sve neophodne zakonske radnje i mjere protiv onih lica koja su na bilo koji način opstruirala ili ometala rad zaposlenih, oštetila infrastrukturu ili ugrozila redovno funkcionisanje Službi u ovom Nacionalnom parku.

CRNOGORSKI NACIONALNI PARKOVI

Ostavite komentar